Decembarska prognoza RHMZ puna iznenađenja: Kog datuma će pasti sneg i kakvo će vreme biti za Novu godinu Uskoro sneg na ulicama gradova
četvrtak, 01 decembar 2022 10:57

Decembarska prognoza RHMZ puna iznenađenja: Kog datuma će pasti sneg i kakvo će vreme biti za Novu godinu

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je izbacio prognozu za decembar iz dana u dan.

Vremenska prognoza za decembar počela je upozorenjem na ledenu kišu, međutim, izgleda da snega u nižim krajevima neće biti do sredine meseca.

U Srbiji danas oblačno, mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom, posebno na istoku Srbije, gde se očekuje formiranje ili povćanje visine snežnog pokrivača za 5 do 10 cm. U brdsko-planinskim predelima istočne i jugoistočne Srbije biće uslova za lokalnu pojavu ledene kiše, dok će u nižim predelima ovih područja biti i mešovitih padavina – kiše, susnežice i snega). U Vojvodini uglavnom suvo.

Vetar slab i umeren, u košavskom području jak istočni i jugoistočni, koji će u planinskim predelima istočne Srbije i u Pomoravlju povremeno dostizati udare olujne jačine, krajem dana u slabljenju. Najniža temperatura od 2 do 5, najviša dnevna od 3 do 6 stepeni, saopštio je RHMZ.

Sutra na zapadu i severu zemlje ponegde sa slabom kišom, u subotu iznad većeg dela uglavnom suvo. Od nedelje povremeno s kišom, ali uz porast dnevne temperature, paće sneg padati samo na visokim planinama. Od subote u košavskom području jugoistočni vetar u pojačanju.

Sneg u Beogradu možemo da očekujemo od 14. decembra, u Novom Sadu i Kragujevcu i nešto ranije, a ako ste planirali skijanje na Kopaoniku ili Zlatiboru – pogledajte RHMZ prognozu iz dana u dan. Ono što je gotovo izvesno je da će Srbija Novu godinu dočekati pod snežnim pokrivačem.

 

RHMZ prognozira blaži i prosečno vlažan decembar, sa temperaturama vazduha iznad višegodišnjeg proseka.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 1.7ºC, a srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 7.4ºC.

Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 1 mm viši u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 53 mm.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti