subota, 06 avgust 2022 08:45

KUPANJE BEZ BOJAZNI Utvrđen dobar kvalitet vode na kupalištima u Somboru, Apatinu, Kuli i Odžacima

Sezona na javnim kupalištima uveliko traje, a dobar kvalitet vode je među najvažnijim uslovima za sezonu. Kvalitet vode u Somboru, Apatinu, Kuli i Odžacima vrši Zavod za javno zdravlje Sombor, a kupači kažu da su zadovoljni kvalitetom vode.

"Nisam još išla na kupanje, kažu da je na Štrandu voda drugog kvaliteta i da je bezbedna za kupanje", kaže jedna Somborka, dok drugi Somborci dodaju da ipak najviše vole da idu u Banju "Junaković" jer im je tamo čisto, uredno i ima mnogo bazena.

Zavod za javno zdravlje Sombor kontroliše površinskui vodu u okviru programa "Brige za javno zdravlje", zajedno sa gradom Somborom. Analize se vrše jednom nedeljno.

- Jedina analiza koja je odskakala od druge klase je bila kvalitet vode na vikend naselju "Korlatoš" nije bilo preporučeno kupanje, međutim već u narednom uzorkovanju smo potvrdili da se kvalitet vratio u drugu klasu, pa je voda mogla da se koristi za kupanje objasnila je za RTV Vojvodina dr Jelena Zelić, specijalista higijene u ZZJZ Sombor.

Kako dodaje, u opštini Kula, voda je mikrobiološki bila neispravna na Malom Staparu i tamo nije preporučljivo kupanje. U Apatinu su poslednje analize pokazale da u rukavcu, kod "Plave ruže" i na živom Dunavu kvalitet vode nije bio u okviru druge klase, zato što su iskočili određeni mikrobiološki parametri I voda nije preporučljiva za kupanje na ovim lokacijama.

- Na "Pčeli" u Kupusini je voda bila u redu. Na mestima gde nije preporučljivo kupanje postoji povećan rizik da kupači dobiju neki od zdravstvenih problema kao što su stomačni problem ili infekcija spoljašnjeg ušnog kanala" - kaže doktorka.

U toku jula meseca površinske vode su se kontrolisale tri puta, a tako će biti i tokom meseca avgusta.

Izvor Blic

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.