subota, 06 avgust 2022 08:45

KUPANJE BEZ BOJAZNI Utvrđen dobar kvalitet vode na kupalištima u Somboru, Apatinu, Kuli i Odžacima

Sezona na javnim kupalištima uveliko traje, a dobar kvalitet vode je među najvažnijim uslovima za sezonu. Kvalitet vode u Somboru, Apatinu, Kuli i Odžacima vrši Zavod za javno zdravlje Sombor, a kupači kažu da su zadovoljni kvalitetom vode.

"Nisam još išla na kupanje, kažu da je na Štrandu voda drugog kvaliteta i da je bezbedna za kupanje", kaže jedna Somborka, dok drugi Somborci dodaju da ipak najviše vole da idu u Banju "Junaković" jer im je tamo čisto, uredno i ima mnogo bazena.

Zavod za javno zdravlje Sombor kontroliše površinskui vodu u okviru programa "Brige za javno zdravlje", zajedno sa gradom Somborom. Analize se vrše jednom nedeljno.

- Jedina analiza koja je odskakala od druge klase je bila kvalitet vode na vikend naselju "Korlatoš" nije bilo preporučeno kupanje, međutim već u narednom uzorkovanju smo potvrdili da se kvalitet vratio u drugu klasu, pa je voda mogla da se koristi za kupanje objasnila je za RTV Vojvodina dr Jelena Zelić, specijalista higijene u ZZJZ Sombor.

Kako dodaje, u opštini Kula, voda je mikrobiološki bila neispravna na Malom Staparu i tamo nije preporučljivo kupanje. U Apatinu su poslednje analize pokazale da u rukavcu, kod "Plave ruže" i na živom Dunavu kvalitet vode nije bio u okviru druge klase, zato što su iskočili određeni mikrobiološki parametri I voda nije preporučljiva za kupanje na ovim lokacijama.

- Na "Pčeli" u Kupusini je voda bila u redu. Na mestima gde nije preporučljivo kupanje postoji povećan rizik da kupači dobiju neki od zdravstvenih problema kao što su stomačni problem ili infekcija spoljašnjeg ušnog kanala" - kaže doktorka.

U toku jula meseca površinske vode su se kontrolisale tri puta, a tako će biti i tokom meseca avgusta.

Izvor Blic

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti