subota, 09 jul 2022 06:21

„AMNEZIJA“ – DISKUSIJA O ZABORAVLJENOJ ISTORIJI NEMAČKOG GOVORNOG STANOVNIŠTVA VOJVODINE

Gradski muzej Sombor i Austrijski kulturni forum, u saradnji sa HUN „Gerhard“, 7. jula u prostorijama Muzeja Podunavskih Švaba, organizovali su filmski i dijaloški program „Amnezija“, koji pruža novi pogled na burnu i često zaboravljenu istoriju nemačkog govornog stanovništva Vojvodine u periodu od 1941- 1948. godine.

Na samom početku prisutne je pozdravio direktor Austrijskog kulturnog foruma Beograd , ataše za kulturu Ambasade Austrije, Adrijan Fajks.

U okviru programa, posetioci su imali priliku da vide projekcije filmova „Pripadnost” rediteljke Tee Lukač, poetski dokumentarac koji ponovo spaja napuštene prostore sa glasovima savremenika tog perioda i film „Daleko od prošlosti” rediteljke Nikol Foelsterl kojim autorka pažljivo otkriva deo sopstvene porodične istorije.

Nakon projekcija usledila je diskusija o prikazanim filmskim ostvarenjima, a program su propratile i zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica i član Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja Anita Stojakov.

U prostorijama Gradske uprave, 8. jula, zamenica gradonačelnila Ljiljana Tica i većnica Anita Stojakov upriličile su prijem za atašea za kulturu Ambasade Austrije Adrijana Fajksa, tokom kog su razgovarali o mogućnostima za uspostavljanje buduće saradnje.

 

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti