sreda, 12 januar 2022 08:13

JEDINICA ZA MOŽDANI UDAR POČELA SA RADOM PRI ODELJENJU NEUROLOGIJE

Jedinica za moždani udar počela je sa radom u okviru Odeljenja za neurologiju Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru. Nova jedinica oformljena je kako bi se kod pacijenata što pre otkrio uzrok moždanog udara i prema uzroku precizno odredio način lečenja.

Na formiranju jedinice radilo se tokom letnjih meseci 2021. godine, gde je rekonstruisan i adaptiran prostor, koji je opremljen sa 6 novih električnih kreveta za zbrinjavanje pacijenata po principima poluintenzivne nege, sa savremenim monitorima, infuzinim pumpama i pratećom opremom, a pored toga izvršen je i niz radova na objektima koji se nalaze u bolničkom kompleksu na Apatinskom putu.

Novu Jedinicu za moždani udar obišao je danas gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, zajedno sa direktorom Opšte bolnice dr Draganom Rastovićem, a u rad Jedinice uputila ih je načelnica Odeljenja neurologije dr sci.med. Jasmina Jović.

Značaj zbrinjavanja pacijenata u Jedinici za moždani udar ogleda se u ranoj detekciji faktora koji mogu biti uzrok moždanog udara, a što određuje način lečenja. Pacijenti će provoditi 24-72 časa na kontinuiranom monitoringu vitalnih parametara, u zavisnosti od težine kliničke slike i mogućih etioloških faktora. Praćenje pacijenata koji su lečeni u specijalizovanim Jedinicama za moždani udar pokazalo je da je oporavak bolji i brži, sa manjim komplikacijama i manjim mortalitetom. Sa ovim ciljevima nova Jedinica somborske bolnice počela je sa radom.

U toku proteklih godinu dana edukovano je i osoblje Odeljenja, po međunarodnim standardima predviđenim za lečenje pacijenata sa moždanim udarom. U planu je i nabavka aparata za ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata čime će se olakšati dijagnostički postupak.

Sredstva za rekonstrukciju obezbedila je Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.