subota, 20 novembar 2021 07:55

МИНИСТАРКА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ПОСЕТИЛА СОМБОР

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић посетила је Сомбор и овом приликом обишла је акцију пошумљавања у Светозар Милетићу, где су је дочекали градоначелник Антонио Ратковић, председник Скупштине града Зоран Рус, чланови Градског већа Слободан Станић и Мирослав Ковачић, као и државна секретарка Душанка Голубовић. 

У питању је пројекат садње 1500 садница двогодишњег багрема који је путем конкурса, подржало Министарство заштите животне средине, а градоначелник је истакао да је током ове године, захваљујући доброј сарадњи града и Министарства, покренута реализација неколико пројеката заштите животне средине који су од велике важности за Град Сомбор.

„Град Сомбор је у овој години посадио нешто више од 5000 садница. Велику помоћ смо имали управо од Министарства, јер је овај пројекат финансирало Министарство заштите животне средине, а Град Сомбор је суфинансирао у једном делу. Укупна средства уложена у пошумљавање на овој парцели су милион динара. У овој години смо добили средства и за санацију депоније између Светозар Милетића и Чонопље, где је санирано око 1600 кубика. Такође, постављају се камере, што је веома битно да бисмо заштитили локацију од даљег бацања смећа. У плану је да се у наредном периоду и ова локација пошуми и да овде више никада не буде депонија, као што смо имали ситуацију у претходном периоду. Свакако бих се захвалио и на средствима која смо добили за санацију земљишта код Протеинке тако да очекујемо да радови почну у наредном периоду“, рекао је Ратковић и истакао да град активно ради на улагањима у заштиту животне средине, било да је у питању озелењавање града, где је у претходном периоду посађено преко 700 садница копривића како у граду, тако и у свим насељеним местима, било да је у питању подстицање еколошких видова превоза улагањима у изградњу нових бициклистичких стаза.

 Министарка Вујовић истакла је да се Сомбор показао као одговоран пример према заштити животне средине, као град који је учествовао на свим конкурсима које је Министарство расписивало у претходном периоду, те да ће пројекат санације и ремедијације девастиране земље, који се спроводи у бившој кафилерији „Протеинка“ значајно побољшати слику града,утицати на квалитет ваздуха, воде и земље.

 Повод данашње посете био је и састанак Министарке Ирене Вујевић и државне секретарке Јелене Танасковић са представницима Града Сомбора, начелником Западнобачког округа, као и председницима општина Кула, Апатин, Оџаци и Бач, поводом оснивања „Регионалног центра за управљање отпадом Ранчево“, а Министарка је истакла да ће овај пројекат значајно утицати на еколошку слику читаве Србије.

 „Из кредита Европске банке за обнову и развој и Француске агенције за развој, креће у четири региона градња у 2022. години. Сомбор је један регион који је спреман да буде у првој фази, и имамо састанак са свим председницима општина како би видели која је то динамика која је неопходна, да прођемо заједно оно што је још неопходно урадити до тренутка тендерисања. То је изузетно значајан пројекат за читаву Србију. Променићемо еколошку слику Србије са оваквим пројектима. Процењена вредност пројекта сада, од стране консултаната Европске банке за обнову и разво,ј је 34 милиона евра, дакле изузетно висока цифра. За сваку похвалу је што они већ са грађанима разговарају, што раде на сепарацији отпада, јер нама ће свакако бити потребна едукација за примарну селекцију отпада, како би тај Регионални центар функционисао у најбољем могућем капацитету. Наравно да ово није крај, да се ми залажемо да и следеће године већ почетком године буду расписани конкурси који су намењени заштити воде, земље и ваздуха. Надам се да ће и јединице локалне самоуправе бити активне и имати спремне пројекте, можда и у већој мери у односу на претходну годину“ поручила је министарка Вујовић.

 

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti