petak, 19 novembar 2021 07:58

Počela dvodnevna konferencija Sekcije muzejskih pedagoga u Gradskom muzeju Sombor

Gradski muzej Sombor, jedini kompleksni muzej na teritoriji Zapadnobačkog okruga, danas je domaćin treće po redu Međunarodne konferencije-Sekcija muzejskih pedagoga, pod nazivom „Muzejski posetilac: gost, partner, prijatelj“. Noseća tema konferencije je muzejski posetilac, kao vrlo bitan i aktivan činilac funkcionisanja muzeja.Prema rečima Davida Firanja, v.d. direktora Gradskog muzeja, fokus rada svih muzejskih stručnjaka je na savremenom muzejskom posetiocu, koji je poslednjih godina transformisan iz pasivnog posmatrača muzejskih postavki u kategoriju aktivnih učesnika u muzejskom životu.

„Muzejski posetilac je ključna karika u procesu funkcionisanja svih muzeja. Očekuje se učešće više od 40 stručnjaka muzejskih pedagoga i muzejskih stručnjaka iz drugih muzejskih oblasti iz najprestižnijih muzejskih ustanova u zemlji i iz Hrvatske“, rekao je Firanj i dodao da su zbog situacije sa korona virusom gosti iz Slovenije onemogućeni da prisustvuju konferenciji.

Predsednik Sekcije muzejskih pedagoga Muzejskog društva Srbije, Dragan Kiurski, rekao je da muzeji bez posetilaca ne treba da postoje, te da će se u okviru sedamnaest izlaganja baviti upravo ovom tematikom.

„Otkrićemo ko su posetioci Muzeja u Srbiji, u Hrvatskoj i u Crnoj Gori. Otkrićemo kako se kreiraju programi, koji su to programi za posebnu vrstu posetilaca i generalno o posetiocima u našoj zemlji“, objašnjava Kiurski.

Nevena Živadinović Kusonić, kustos pedagog somborskog Muzeja, takođe je istakla značaj ovakve vrste okupljanja, prvenstveno za Gradski muzej Sombor, ali i uopšteno za stručnost muzealaca, jer na ovaj način, ne samo što se razmatraju različite teme, već se i pronalaze nove ideje i nova rešenja kako pristupiti posetiocima, koji su važan identifikator jedne ustanove kao što je Muzej.

 izvor:025info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.