utorak, 19 oktobar 2021 08:03

Somborske muzičke svečanosti SOMUS od 28. do 31. oktobra

SOMBOR - Devete Somborske muzičke svečanosti- SOMUS 2021 biće održane od 28. do 31. oktobra na više lokacija u Somboru, javili su organizatori.
Najstariji domaći muzički festival osnovan je davne 1961. godine na inicijativu pijaniste Dušana Trbojevića, a ove godine direkcija manifestacije je spremila raznovrstan program - od italijanskog klavirskog dua Markeđani/Skjavo do večeri velikih solista, na čelu sa makedonskim pijanistom Simonom Trpčeskim.

Na otvaranju jesenjeg SOMUS-a, 28. oktobra od 20 časova u Gradskoj kući Sombora, u selekciji “Somborske premijere”, nastupiće Klavirski duo Lidija i Sanja Bizjak iz Francuske, samo dan nakon gostovanja u Beogradu, na Kolarcu. Uz njih će svirati čuveni Kamerni orkestar “Muzikon”.

Publika će imati prilike da sluša dva premijerna izvođenja koncerata za neobični ansambl: klavir četvororučno i orkestar.

Na repertoaru su kompozicije V. A. Mocarta, M. Arnolda. B. Bartoka i L. Koželuha.

Narednog dana, 29.oktobra na redu je dvostruki program, gde će prvo od 11 sati u svečanoj sali Kulturnog centra Sombor biti obeležavanje desete godine od smrti Dušana Trbojevića, proslavljenog pijaniste, profesora, osnivača Somborskih muzičkih večeri.

U mnogim sredinama bivše Jugoslavije umetnik je dao ogroman doprinos promovisanju klasične muzike kroz svoj prosvetiteljski rad.

Događaj podrazumeva promociju knjige Moja muzička kazivanja upravo Dušana Trbojevića u izdanju FMU i redakciji Dragana Šobajića, video snimke iz arhive RTS-a i izložbu fotografija i dokumentacije iz arhive grada Sombora, koji su vezani za karijeru profesora Trbojevića u sklopu SOMUS-a.

U nastavku programa, biće organizovan koncert njemu u čast u Gradskoj kući od 20 sati, gde će biti izvedena dela koja je Dušan Trbojević najčešće izvodio.

Tada će nastupiti - pijanisti Rita Kinka i Biljana Gorunović, Klavirski duo Nikolajević/Kršić, Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva, kao i glumac Radovan Miljanić, za dramske odlomke.

Sledećeg dana, 30. oktobra, takođe je u planu dvostruki program, prvo će se realizovati matine koncert od 11 časova na sceni Gradske kuće.

Muzički događaj će biti u znaku obeležavanja prošlogodišnjeg jubileja, 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

Profesionalci klavirskog dua, profesori Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu, Akademije Umetnosti iz Novog Sada i profesori muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru, izvešće uvertiru “Koriolan op. 62 i Simfoniju br. 7 od Betovena, za dva klavira u osam ruku i jedno iznenađenje.

Osim umetnika iz Srbije, na koncertu će svirati i spomenuta Lidija Bizjak, koja živi u Francuskoj.

Uveče istog dana će biti izveden i pozorišni program u vidu predstave Eks/odus radosti u Narodnom pozorištu Sombor, u režiji Eve Hribernik, u dramatizaciji Maje Gal Štromar, koja je i plesač tog komada. Scensko delo o migrantima je nastalo prema dnevniku migrantkinje Jelene Sušnik, koja je dirigent i autor projekta.

Nastupaju glumica Vanja Iva Kretič, sopran Katja Konvalinka, violinista Peter Jud, Ema Krečić na violončelu, Luka Železnik - flauta, Urška Sikovček - klarinet, Darja Mlakar Maležič - klavir, na muziku Nataše Bogojević.

Poslednjeg dana, 31. oktobra, na matine koncertu pod nazivom Crno belo ogledalo u Gradskoj kući nastupiće Klavirski duo Markeđani/Skjavo iz Italije.

Serđo Markeđani i Marko Skjavo nastupaju od 2006. godine sa blizu 200 koncerata godišnje i do sada su obišli najznačajnije koncertne dvorane sveta: Karnegi hol u Njujorku, Mocarteum sala u Salcburgu, Velika sala Berlinske filharmonije, sala Hamburške filharmonije, Betovenova kuća u Bonu, Smetana i Dvoržak sale u Pragu, Sale Verdi u Milanu, Santori sale u Tokiju.

U karijeri su obišli i muzičke centre - Rim, Pariz, Cirih, London, Sofija, Istanbul, Moskva, Sankt Peterburg, Montreal, Toronto, Vašington, Meksiko Siti, Baku, Astana, Hong Kong, Bangkok, Singapur.

Na programu će biti dela J.S. Baha, V. A. Mocarta, F. Šuberta, J. Bramsa, Đ. Rosinija.

Za sam kraj će biti organizovan koncert Veče velikih solista takođe u Gradskoj kući, kada će u goste doći traženi makedonski pijanista Simon Trpčeski.

Njegovo prvo izdanje dela Čajkovskog, Skrjabina, Stravinskog i Prokofjeva, osvojilo je nagradu "Izbor urednika", kao i nagradu za najbolji debitantski album u organizaciji britanskog časopisa Gramofon.

Na sceni Gradske kuće će mu se pridružiti Jana Jovanović (sopran) i Simonida Rodić (flauta), rodom iz Sombora.

izvor:rtv.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • Kinder toblerone

    Deserti 26. 11. 2021.

    Kinder toblerone Za kinder toblerone masa je ista kao kod rafaelo kuglice do dodavanja kokosa. Izuzimamo ga i dodajemo čokoladu. Divan ukus, drugačiji od[…]

    Read more...