četvrtak, 14 oktobar 2021 07:47

U Somboru besplatno testiranje na antitela, zainteresovanost velika

SOMBOR - Od pre nekoliko dana Zavod za javno zdravlje u Somboru sprovodi besplatna testiranja na antitela za građane koji su vakcinisani ili preležali korona virus, a koji uput za testiranje dobijaju od izabranog lekara. U somborskom Domu zdravja kažu da je zainteresovanost sve veća budući da su do pre nekoliko dana građani plaćali ovaj test na lični zahtev.
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje oko 1.100 građana je inficirano virusom Kovid-19 u Zapadnobačkom okrugu, revakcinisano je 64.795 građana, dok je treću dozu primilo 14.425 ljudi.

U Zavodu za javno zdravlje Sombor počelo je besplatno testiranje građana na antitela korona virusa po uputu izabranog lekara, dok će u Domu zdravlja “dr Đorđe Lazić” početi od sutra vakcinacija protiv gripa. Trecu dozu vakcine protiv virusa Kovid-19 dnevno, na vakcinalnom punktu u Somboru, primi oko 250 građana,dok je obuhvat prvom i drugom dozom do 50.

“Uputom od lekara opšte prakse ili Kovid lekara dolazi se kod nas u mikrobiološku laboratoriju, gde se besplatno obavlja testiranje krvi na antitela korona virusa. To je od pre par dana besplatno, a do tada se plaćalo na lični zahtev”, kaže dr Gordana Cvetić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Somboru.

“Osiguranici RFZO se sami javlaju kod izabranog lekara u skladu sa preporukom, a i sami lekari upućuju na testiranje osobe kod kojih pretpostavljaju da nije došlo do potpunog imunig odgovora. Što se tičće vakcine za gripu, trenutno rapsolažemo sa 2.500 doza trovalentne vakcine za sezonu 2021-2022. a vakcine su raspodeljene po izabranim doktorima i namenje su osobama od 18 do 65 godina”, dodaje dr Zdravko Hlodik, kooridnator masovne imunizacije u Somboru.

Broj zaraženih u Zapadnobačkom okrugu raste, a preporučene mere se u zatvorenim objektima uglavnom poštuju.

“U Somboru imamo najviše obolelih 523 osobe, zatim Kula sa 296 aktivnih, Odžaci sa 198 i Apatin 151 oboleo”, napominje dr Cvetić.

“Što se tiče Kovid ambulante, primećen je porast broja inficiranih osoba, pa je tako u toku protekle nedelje od 520 testiranih osoba bilo 255 pozitivnih”, dodaje dr Hlodik.

Na Kovid odeljenju somborske Opšte bolnice leči se 29 pacijenata, od kojih je jedan na mehaničkoj ventilaciji. U bolnici navode da većina hospitalizovanih nisu vakcinisani i da imaju težu kliničku sliku.

izvor:rtv.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.