ponedeljak, 11 oktobar 2021 07:52

Sombor: Grejanje do kraja godine ne više od stare cene

 

SOMBOR: Gradsko veće Sombora, kao predstavnik zvaničnog osnivača Javnog komunalnog preduzeća „Energana“, koja toplotnom energijom snabdeva Somborce, odobrilo je novi cenovnik varoškoj toplani i pre početka grejne sezone.

Prema rečima direktora ovog preduzeća Đurđa Milanovića, u skladu sa metodologijom o utvrđivanju cene daljinskog grejanja korisnici sistema daljinskog grejanja bi u najmanje dva naredna meseca trebali da plaćaju znatno manje za zagrevanje bezmalo 4.000 stambenih jedinica i oko stotinak preduzeća i javnih ustanova.

- U skladu sa ovom metodologijom smanjene su cene po oba osnova, odnosno njen fiksni i varijabilni deo – kaže Đurađ Milanović, prezicirajući da će oktobarski i novembarski računi korisnicima usluga gradske toplane biti niži za 13 odsto u varijabilnom, odnosno tri odsto u fiksnom delu u odnosu na prethodnu grejnu sezonu – Do kraja godine uslediće još jedna korekcija cene, ali je već sada sigurno da ona, ukoliko i poraste, neće premašiti cenu koja je bila prethodne grejne sezone. Od Nove godine bi trebao da bude potpisan novi ugovor sa distributerom gasa za našu državu, pa ćemo videti da li će  i u kom obimu doći do promene cena grejanja – oprezan je Milanović u predikciji budućih cenovnih kretanja.

Kada je reč o samim pogonima gradske toplane koji pored tri gasna kotla snage deset megavata u svom sistemu imaju i četiri eksterne kotlarnice kao i 13 kilometara toplovoda, prema rečima direktora JKP „Energane“ remonti i priprema za novu grejnu sezonu su završeni na vreme.

- Grejna sezona, u celoj Srbiji pa i u Somboru, zvanično počinje 15. oktobra, ali prema našim i aktima osnivača ona može uslediti i ranije, ukoliko se ispuni uslov da u 21 sat spoljna temperatura padne ispod 12 stepeni Celzijusa. U svakom slučaju naš sistem je spreman za početak ovogodišnje sezone, pa će već tokom vikenda uslediti takozvane tople probe, tako da Somborci koji su korisnici naših usluga mogu očekivati toplije radijatore već u nedelju – najavljuje Milanović, koji je od ovog leta na čelnoj poziciji u JKP „Energana“.

Kao jedan od problema koji se konstantno pojavljuje kada je u pitanju ovo komunalno preduzeće je i onaj vezan za naplatu utrošene toplotne energije. Ne tako davno, suočeni sa ogromnim dugovanjima potrošača što je moglo da dovede i do značajnijih problema u funkcionisanju sistema daljinskogo grejanja, gradski čelnici su računajući na solidarnost celog komunalnog sistema  doneli odluku o podizanju kredita, čime su tadašnji ogromni dugovi prema distributeru gasa koje je JKP „Energana“ imalo, uspešno rešeni.

- Problemi u naplati izvršene usluge nisu nikakva novost, oni su akutni u poslednjoj deceniji ili dve, pošto su i zakonska rešenja, odnosno procedura prinudne naplate izuzetno komplikovani, ali u nekoliko poslednjih godina i na ovom polju se situacija nešto poboljšala, pa samim tim je i naplata krenula nabolje – svedoči direktor JKP „Energana“ – Pored toga aktivno sarađujemo sa samim potrošačima, u pokušaju izgradnje svesti o tome da redovno plaćanje računa za utrošenu toplotnu energiju obezbeđuje i nesmetano funkcionisanje celog sistema za daljinsko grejanje, odnosno dobru uslugu samim potrošačima. Upravo zbog toga uskoro ćemo krenuti sa akcijom usmerenom ka korisnicima naših usluga, odnosno projektom „Redovan platiša“, kojim ćemo nagrađivati redovne platiše računa za utrošenu toplotnu energiju – najavio je Đurađ Milanović, direktor somborske toplane, odnosno Javnog komunalnog preduzeća „Energana“.

 izvor:dnevnik.rs

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti

  • KOLAČ JAJE NA OKO

    Deserti 18. 10. 2021.

    KOLAČ JAJE NA OKO Uskršnja nedelja nam počinje ovim receptom! Pripremila sam vam nekoliko jednostavnih recepata za koje vam neće trebati mnogo vremena, ali biće i[…]

    Read more...