petak, 08 oktobar 2021 08:08

Dalje unapređenje i modernizacija lokalne javne uprave

 

SOMBOR: Kao što je početkom ovog milenijuma, nakon demokratskih promena, uz pomoć inostranih donatora i brojnih svetskih i evropskih agencija pokrenula proces modernizacije, somborska lokalna samouprava nastavlja sa praksom prednjačenja u ovom segmentu unapređenja usluga u lokalnoj javnoj upravi.

Naime, U Beogradu je zvanično predstavljen virtuelni asistent MIA (Municipal Inteligent Ašistant) koji će, uz Sombor i u Šapcu, pružati informacije o najtraženijim administrativnim procedurama i u realnom vremenu, putem Vibera i gradskih portala, odgovarati na upite građana o aktuelnim dešavanjima, radnom vremenu i brojevima telefona javne uprave.

Pored toga, zahvaljujući ovom virtuelnom asistentu, Somborci sada mogu lakše i brže da saznaju kako da ostvare pravo na dečiji dodatak, kao i da se raspitaju o proceduri utvrđivanja visine poreskog duga i izdavanju uverenja o izmirenim obavezama po osnovu lokalnih javnih prihoda.

- Veoma mi je drago što nakon implementacije čet bota na Portalu eUprava koji predstavlja pravu pomoć u lakšem i bržem snalaženju sa korišćenjem elektronskih usluga, danas građani dobijaju mogućnost upotrebe ovog modernog vida komunikacije i u lokalnim samoupravama - rekao je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, naglašavajući da je cilj Kancelarije za IT i eUpravu da se, uspostavljanjem Nacionalne infrastrukture za veštačku inteligenciju, do kraja godine krene sa masovnom primenom.

- Naša analiza pokazala je da službenici u Šapcu i Somboru potroše i do 2.400 sati godišnje odgovarajući na upite građana o ovim procedurama, što ih sprečava da se posvete složenijim procesima, koji se još uvek ne mogu digitalizovati. MIA zato ima ulogu da s jedne strane rastereti zaposlene, a s druge da građanima pruži još kvalitetniju uslugu. Komunikacija je zasad moguća putem Vibera i gradskih portala, a u naredom periodu biće omogućena i razmena informacija putem Fejsbuk Mesindžer aplikacije – pojasnila je motive za pokretanje ovog projekta izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, dok je Daniela Funke, direktorka nemačke organizacije za međunarodnu saradnju ( GIZ ) u Srbiji iskazala uverenje da će projekat pokazati prednosti digitalizacije za sve javne i privatne aktere koji učestvuju širom regiona i promovisati digitalnu kulturu.

- Snažno verujemo da će znanje i iskustvo koje će biti stvoreno kroz projekat biti od koristi i za druge lokalne samouprave kroz regionalnu razmenu i prenos znanja od strane mreža kao što je Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi ( BFC SEE ) - navela je Funke.

Jelena Velebit, načelnica somborske Gradske uprave, koja je i predstavljala lokalnu samoupravu na prezentaciji MIA-e u Beogradu je istakla da će ovaj virtuelni asistent odgovarati na upite građana tokom svih 24 sata, sedam dana u nedelji.

Kao razgovor sa osobom

Milan Jevtić, direktor divizije za softverska rešenja u kompaniji „SAGA“ je demonstrirao rad četbota i istakao je da je MIA zasnovana na veštačkoj inteligenciji, zbog čega je razgovor s njom nalik razgovoru sa drugom osobom.

- MIA je već sada spremna za komunikaciju po više desetina scenarija i po svim osobinama je na istom i višem nivou od sličnih rešenja u najrazvijenijim zemljama sveta – ponosan je ovim softverskim rešenjem Jevtić.

- Svedoci smo da se skoro svako od nas u komunikaciji velikim delom služi pametnim telefonima i računarima, a naročito mlađe generacije. Živimo brzim tempom i vreme nam je dragoceno, a savremene tehnologije su nam omogućile da još brže dođemo do najrazličitijih rešenja. Zato nam je drago što i naš grad od sada nudi mogućnost da pomoću aplikacija kojima se služimo, poput Vibera, može da se na jednostavan i lak način da se dođe do odgovora na određena pitanja iz oblasti rada Gradske uprave - naglasila je Velebit.

Sombor i Šabac su prvi gradovi u Srbiji koji dobijaju svog virtuelnog asistenta, a ova inovacija realizovana je putem projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode GIZ, SAGA, NALED, Privredna Komora Republike Srpske i Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) u okviru programa „develoPPP“ nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). pored Sombora i Šapca, četbot asistente u okviru projekta dobiće i Bijeljina i Laktaši, dve lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.