petak, 01 oktobar 2021 06:54

Sombor: Osnovana privremena firma „SO varoška”

 

SOMBOR: Nakon što su sredinom jula ove godine odbornici Skupštine grada dali „zeleno svetlo“ na predloženi ugovor o o javno-privatnom partnerstvu za novu javnu rasvetu, izvršna somborska vlast je krenula u realizaciju. Reč je o poslu koji bi poreske obveznike, u sledećih 12 godina, trebao da košta oko 33.000 evra mesečno.

Gradsko veće je na svojoj poslednjoj sednici dalo saglasnost za uspostavljanje zaloge na novčana potraživanja po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu sa firmom „Esko Elios“ za zamenu, racionalizaciju sistema za javno osvetljenje primenom mera uštede energije. Suština celog projekta je zamena gotovo 9.500 svetiljki, kako bi umesto starih i neefikasnih bile postavljene LED i metal-halogene sijalice u samom Somboru, svim njegovim selima, kao i u salaškim naseljima Lugovu, Žarkovcu i Čičovima. Računica je, prema uveravanjima ovdašnjih vlasti takva da izvršilac radova garantuje da će tokom ugovornog perioda, od 12 godina, biti ostvarena garantovana ušteda od 461.000 evra, od kojih će 85 odsto pripasti preduzeću „Esko Elios“ doo, a preostalih 15 odsto Gradu Somboru.

Kako stoji u zapisniku sa sednice Gradskog veća, zaloga na novčanim potraživanjima se uspostavlja u korist Erste banke u cilju obezbeđenja potraživanja iz ugovora o kreditu koji će se potpisati između ove banke i novoformiranog Društva posebne namene „SO varoška” doo iz Novog Sada. Mesečne obaveze Grada Sombora za zamenu javne rasvete, u naredna 144 meseca, iznosiće 33.608 evra, kojima treba dodati i mesečne troškove električne energije. Privremeno preduzeće, odnosno kako to stoji u evidencije Agencije za privredne registre R.Srbije, Društvo posebne namene „SO varoška“, osnovano je polovinom avgusta sa osnovnim kapitalom od 100.000 dinara. Prema podacima iz APR, društvo je u vlasništvu preduzeća „Esko Elios“ iz Novog Sada, izabranog ponuđača u postupku javno - privatnog partnerstva za zamenu, racionalizaciju sistema za javno osvetljenje primenom mera uštede energije na teritoriji Sombora.

DPN „SO varoška” osnovano je na određeni period, od preko 13 godina, odnosno do 31. decembra 2034. godine, a njen zastupnik je državljanin Mađarske, Aleksandar Buda Budimir, čije se ime nalazi i među članovima Srpske samouprave u Budimpešti. Kao partner u celom projektu i somborska lokalna samouprava ima člana nadzornog odbora ovog preduzeća, a predsednica ovog tela će biti Jelena Teofanov, koja već rukovodi nadzornim odborima dva preduzeća u kojima identične udele u vlasništvu imaju preduzeća „Esko Elios” i „Kip lajt” iz Beograda, čuvenog po nabavci skupocene novogodišnje jelke u prestonici Srbije. Većinski vlasnik novosadskog „Esko Eliosa“ je Silvester Horvat koji stoji iza istoimenog preduzeća u Mađarskoj.

izvor:dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.