petak, 24 septembar 2021 07:49

Toplana u Somboru traži niže cene grejanja

 

Kako se približava početak grejne sezone 15. oktobar potrošače koji su priključeni na toplane zanima da li će im grejanja poskupeti budući da je cena gasa kao jedan od glavnih energenata poslednjih meseci premašila i 570 dolara za 1.000 kubika.

Dejan Stojanović, direktor poslovnog udruženja „Toplana Srbije”, kaže za „Politiku” da potrošači bar za sada nemaju razlog za brigu, jer većina toplana uopšte ne razmišlja o promenama cenovnika. Najveći deo njih nije ni podneo zahtev, što znači da bi za najveći deo potrošača cena trebalo da ostane ista, bar je takva trenutna situacija.

– Iako je bilo za očekivati da će većina zbog poskupljenja nafte i gasa tražiti korekciju, ima čak i onih koji su podneli zahtev za pojeftinjenje grejanja. Reč je o toplani u Somboru koja je izračunala da može da pokrije troškove i sa nižom cenom. Zahtev za poskupljenje od 66 toplana podnelo je šest. Procentualno traži se povećanje od tri do 10 odsto u zavisnosti od toplane – navodi Stojanović.

Ovo nije prvi put da nadležni u toplani obraduju Somborce jer je i 2018. cena pred sam početak grejne sezone snižena za četiri odsto.

Ima i onih, dodaje, koji su podneli zahtev da grejanje poskupi za 25 procenata kakav je slučaj s toplanom u Novoj Varoši. Koliko će, da li će i ko će na kraju od ovih šest toplana dobiti zeleno svetlo za povećanje cena, odlučiće njihove lokalne samouprave, napominje Stojanović.

U odnosu na prvi kvartal ove godine gas je poskupeo za 30 do 40 odsto, a u odnosu na septembar 2020. za sedam do osam procenata. Dodao je da je nafta poskupela sa oko 43 dolara po barelu u prvom kvartalu ove godine na oko 72 dolara po barelu u trećem kvartalu, dok je mazut od septembra 2020. godine sa 54 dinara po kilogramu poskupeo na oko 78 dinara. Gas je, kako je rekao u prvom kvartalu ove godine koštao oko 228 dolara za 1.000 kubika.

Stojanović naglašava da su Niš i njegova toplana najažurnija kada je reč o poskupljenu ili sniženju cene grejanja, jer oni poštuju metodologiju o promeni cene.

Metodologijom je predviđeno, podseća Stojanović, da zahtev za poskupljenje može da se šalje kada god cena energenata skoči za tri odsto, a da pojeftini kada su troškovi manji za pet procenata.

Zvanična sezona grejanja počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Od 1. do 10. oktobra toplana će obavljati funkcionalne probe što će osetiti i stanari po mlakim ili sasvim toplim radijatorima.

Toplane su u obavezi da greju i pre i posle zvaničnog početka grejne sezone ukoliko je spoljna temperatura niža od 12 stepeni i da ponovo isključe grejanje ako temperatura bude viša do 15 stepeni.

Kako stvari stoje sve toplane su spremne za početak grejne sezone, remonti se privode kraju, a energenata za sada ima dovoljno. Od neophodnih količina gasa za predstojeću grejnu sezonu kupljeno je ili je ugovoreno 97 odsto.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.