"Somborske šnajderke"- žrtve nasilja koje se ekonomski osnažuju "Somborske šnajderke"- žrtve nasilja koje se ekonomski osnažuju
utorak, 14 septembar 2021 06:26

"Somborske šnajderke"- žrtve nasilja koje se ekonomski osnažuju

Ekonomska nezavisnost žena je jedna od ključnih faktora prevencije i zaštite od nasilja prema ženama. I ako izlazak iz začaranog kruga nasilja nije lak i koliko je ekonomsko osnaživanje najvažniji faktor svedoči priča iz Udruženja žena „Somborske šanjderke“. Ove žene su iskoračile iz sveta nasilja i kroz oblik socijalnog preduzetništva počele da šiju kecelje, cegere i spavaćice, a njihovi proizvodi su ubrzo našli svoje mesto na tržištu i prihvaćeni su od šire društveno – privredne zajednice.

Žrtva nasilja u porodici – šnajderka Udruženja žena „Somborske šnajderke“ kaže: „Bila sam žrtva nasilja godinu dana i imala sam problem sa mužem koji mi je branio da radim i to sve zbog ljubomore. Nisam mogla da funkcionišem nikako, u svemu sam zavisila od njega, a iznad svega bilo je mnogo psihičkog i fizičkog zlostavljanja. Nisam nikom ništa smela da kažem zbog pretnji“.

„Ako uspem da nađem neki posao, to onda traje dva ili tri dana i onda krene ljubomora, posesivnost. A, ja onda prekinem zarad mira u kući“.

Nakon što izađu iz kruga nasilja, posao je prva stavka, jer je cilj da rade i zarađuju za sebe i prodicu. Njihova poruka je: „Ćuti i trpi treba odavno da se izbaci iz kuće i porodice, jer je život samo jedan“. Udruženju žena „Somborske šnajdreke“ dnevno se jave bar dve žene koje prvo traže pomoć kako da se ekonomski osamostale.

Mirjana Kunić, UŽ „Somborske šnajdreke“ kaže: „Prvo što me žene pitaju je da li mogu da im pomognem, pa im kažem da dođu da razgovaramo i da pokažem kako se šije i šta se sve radi kod nas. To su žene koje koje nisu u mogućnosti da pronađu posao, ali nakon što ostave nasilnika moraju da se prehrane, da nađu stan, plate račune...Ovde im pokazujem kako se radi i učim ih dok to ne nauče... “

Žrtva nasilja u porodici – šnajderka Udruženja žena „Somborske šnajderke“ kaže: „Čim sam počela redovno da radim, privređujem i zarađujem za sebe i prodicu, morala sam da dođem sebi i rešim se svih trauma. Najvažnije je što ne zavisim od njega, a niti me sada bilo za goli život uslovljava “..

Dr Tamara Rudić, osnivačica UŽ „Somborske šnajdreke“ napominje: „Uspostavili smo saradnju sa kompanijom Lidl za koju šijemo cegere , imamo lutke koje su otišle na strano tržište zahvaljujući Fondaciji Nj.K.V. princeze Katarine, zatim smo imali donaciju Rotari kluba iz Beča koje je posredstvom kluba iz Sombora doniralo šivaće mašine za konfekciju. Mi smo u okvoru Somborskih šnajderki izbacile novi modni brend ženskih spavaćica koje nalaze svoje mesto na tržištu“ .

Kroz oblik socijalnog preduzetništva, žrtve nasilja osim posteljine, kecelja, cegera, zaštitnih maski, počele su da čiju spavaćice i eko lutke u narodnoj nošnji, koje su svoje mesto našle na američkom tržištu.

Dr Rudić kaže: „Imamo i važnu nagradu koju smo dobili prošle godine kao UŽ „Somborske šnajderke“, a nagrada se odnosi na to da smo proglašeni za pokretače promena u zajednici za 2020. Koju dodeljuje Otvorena škola iz Beograda i ambasada SAD u Srbiji. Ta nagrada je svim našim ženama bila veliki podstrek, jer smo se nalazile na samom poečtku rada. Najveći procenat žena trpi naslje iz ekonomskih razloga. Čak 67 odsto žena su nezaposlene koje su žrtve nasilja, a 57 odsto su samo sa osnovnim obrazovanjem ili bez obrazovanja. Imamo veliki broj povratnica, odnosno 30 odsto žena se vraća nasilniku zbog egzistencijalnih razloga, a od toga se 15 odsto njih vrati u servis sigurnih kuća. “

Kroz UŽ „Somborske šnajdreke“ prošlo je petnestak žena za godinu dana, a trenutno je aktivno sedam žena od kojih su dve na obuci za šivenje.

Izvor: RTV

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti