četvrtak, 01 april 2021 08:13

Pet mama odlučilo je da promeni čitavu sudbinu sela Čonoplja: Hoćemo da se nijedno ognjište više ne ugasi

Ušuškano u Zapadnobačkom okrugu, u blizini Sombora nalazi se selo Čonoplja. Kao i sva ostala sela u Srbiji, bori se za svoj opstanak zbog meštana koji šansu za boljim životom vide u inostranstvu, pa je grupa od pet posvećenih žena i majki odlučila da promeni njegovu sumornu budućnost.

"Mame u akciji - Čonoplja" u želji da obogate sadržaje i naprave takvu atmosferu u kojoj bi uživalo svako dete, zajedno sa svojom porodicom, pre pet godina osnovale su istoimenu Fejsbuk grupu, koja je prevazišla prvobitan cilj - sakupila više članova nego što selo ima stanovnika, mnogima olakšala lošu finansijsku situaciju, veliki broj njih posavetovala, utešila i edukovala, ali pre svega pokazala šta znači ženska solidarnost i briga za druge.

Kada je čula da Bojan nema gde da živi sa malom bebom i suprugom, Ljubinka i njena porodica nisu razmišljali šta im je činiti "Ne košta ništa, kuću vam poklanjamo!"
Mile je zaslužan što je javnost saznala za priču Vuke i Krisitine, koje su konačno dobile dom, ali im je i dalje potrebna naša pomoć "Želim da se zahvalim plemenitom narodu Srbije.."
- Da se okrenemo humanitarnim aktivnostima podstakla nas je empatija prema nekim našim sugrađanima, koji su lošijeg materijalnog statusa i kojima je bila potrebna pomoć zajednice - govori nam Stevana Popović Bačik (44), majka jednog dečaka i članica "mama Čonoplje".

Ona je nastavnik matematike, zaposlena u seoskoj osnovnoj školi, čini se na pravom mestu da oslušne želje i potrebe dece i bude spona između mlađih i starijih. Njena koleginica mama, Branka Kosanović Dejanović (41) ima dve devojčice i glavni je "krivac" što postoji jedna ovakva inicijativa u selu, budući da je osnivač ove Fejsbuk grupe.

Jovana Vukelić (32), još jedna od "mama u akciji" je predškolski vaspitač i žena velikog srca, budući da je volonterski angažovana u seoskom zabavištu, dok Dajana Batalo Kosanović (32) radi kao personalni asistent licu sa invaliditetom. Obe ove majke imaju po dečaka i devojčicu.

Poslednja, ali ne i najmanje važna među njima jeste Maja Božović (30) jedina koja je rodom iz Čonoplje, gde je odlučila da ostane i osnuje porodicu, majka je dva dečaka i devojčice, izvrsna poslastičarka i sponzor velikog broja akcija koje grupa sprovodi.

Uz sve obaveze koje ove žene imaju, slobodno vreme posvećuju drugima.

Grupa služi za druženje, ali i bezgraničnu humanost
- U okviru grupe bavimo se kreiranjem licitacija koje su namenjene za pomoć našim sugrađanima ili udruženjima koja deluju u našoj bližoj sredini. Što se tiče akcija u selu organizovale smo nekoliko druženja i radionica u kojem su učestvovala sva deca koja su želela. Imali smo u planu i nekoliko akcija koje bi poboljšale same uslove i koja se tiču opremanja igrališta i prostora gde se deca okupljaju i igraju. Grupa je osnovana pre pet godina, i iako je prvobitna namena bila obogaćivanje sadržaja za decu, njeno delovanje je prošireno i izvan naše ideje. Tako smo mi na neki način postale spona između ljudi kojima je pomoć potrebna i onih koji su spremni da je pruže. Nismo se nadale tolikom broju članova, ali smo neizmerno srećne što smo probudili volju da pomognemo nekome. Većina naših akcija ispraćena je i realizovana zahvaljujući uslugama, proizvodima i predmetima, kao i rukotvorinama i proizvodima domaćinstava iz naše bliske sredine koje su nam nesebično ustupili građani našeg sela i okoline - dodaje Popović.

Pošto nam je svima, nažalost, poznato da mnogi roditelji nisu u mogućnosti da priušte svom bolesnom detetu lečenje, onda kada to nije dostupno u našoj zemlji ili sa sobom nosi ogromne troškove - uskaču one.

- Mi tu nudimo pomoć tako što organizujemo akcije u kojima je glavni cilj da se prikupi novac. Trenutno je na našoj Fejsbuk grupi aktivna licitacija kojom prikupljamo sredstva za pomoć Udruženju osoba sa autizmom "Maslačak" iz Sombora - kažu mame.

Do sada su sve akcije koje su sprovođene bile na nivou grupe, ali ovih pet mama planira da registruje svoje udruženje i proširi delovanje i akcije koje planiraju u budućnosti.

"Pokreće nas empatija"
Kako potiču iz male sredine, dovoljno zanju jedni o drugima i trude se da to iskoriste na najbolji mogući način, odnosno pruže pomoć tamo gde je to najpotrebnije.

- Pokreće nas empatija i ideja da stvorimo uslove da sve porodice imaju jednake mogućnosti - objašnjavaju.

Ipak, među mamama neretko se nađe i poneki tata, pre svega supružnici ovih pet žena, koji su tehnička i moralna podrška svih njihovih akcija i ideja.

Znajući da su uvek spremne da pruže pomoć, njihovi sugrađani im se rado obraćaju, pa od saveta za dečje rođendane, izazovne životne situacije i lepe i manje lepe seoske priče, "Mame u akciji-Čonoplja" spremno odgovaraju na sve upite i pozive u pomoć, u želji da se što bolje povežu sa svojom zajednicom.

Izvor: blic.rs