subota, 27 februar 2021 06:43

Kolegijum pokrajinskog zaštitnika građana održan u Somboru

Kolegijum pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana prof. dr Zorana Pavlovića i lokalnog ombudsmana Grada Sombora Čarne Petričević održan je danas u Somboru. Ovom prilikom predstavljen je pregled rada za prethodni period, kao i predlozi za unapređenje ljudskih prava i zajedničke aktivnosti za 2021. godinu.

Učesnici sastanka poseban akcenat stavili su na oblast zaštite prava deteta, nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja i zaštite prava osoba sa invaliditetom.

„Doneli smo odluku da se aktivnosti pokrajinskog zaštitnika građana – Ombudsmana ne odvijaju samo u sedištu firme, nego i van sedišta institucija. Ovaj put smo se odlučili da to bude Grad Sombor da zajedno sa lokalnom ombudsmankom Grada Sombora prodiskutujemo o budućim planovima i aktivnostima koje nas čekaju u periodu koji je pred nama. Ja bih povukao jednu paralelu između ombudsmana i epidemiologa: oni pozivaju na prevenciju, pozivaju nas da nosimo zaštitne maske i da se držimo epidemioloških mera. Slično je i u oblasti ljudskih prava. Ombudsmani ne treba da rade samo po pritužbama građana nego treba i da rade u preventivnom smislu, a to je da upoznaju građane sa njihovim pravima, ali i obavezama koje su pred njima“ poručio je pokrajinski ombudsman prof. dr Zoran Pavlović.

Ombudsmanka Grada Sombora rekla je da je ovo bio povod da se sagleda jedno specifično stanje u društvu u situaciji koja se vodi kao vanredna i kako dalje može da se pomogne građanstvu da zaštitnici građana budu lakše, efikasnije i brže na usluzi.

„Tema našeg današnjeg susreta je naš rad za vreme vanredne situacije, ono što je odskakalo od vanrednog i ono što smo očekivali da će biti baš tako kao što je i bilo. Možemo samo da pohvalimo naše lokalne samouprave, odnosno gradove, da su zaista bili na visini zadatka“ istakla je Petričević