petak, 19 februar 2021 06:08

Sombor primer dobre prakse u oblasti rodne rodne ravnopravnosti

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, u saradnji sa agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), a uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, organizovalo je virtualnu Konferenciju lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost, na kojoj su predstavljeni primeri dobre prakse lokalnih samouprava i mehanizama za rodnu ravnopravnost.
Članica Gradskog veća za oblast rodne ravnopravnosti Slađana Radin ovom prilikom predstavila je iskustva Grada Sombora u realizaciji prekograničnog projekta ekonomskog osnaživanja žena „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“ u okviru kog je 30 žena podržano putem obuka i dodeljeno im je 30 000 sadnica lavande, a osnovano je i socijalno preduzeće „Lavangrad“ .

Grad Sombor je za projekat „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“ u decembru 2020. godine u okviru Godišnjih priznanja za najaktivnije mehanizme za rodnu ravnopravnost, na polju unapređenja rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou nagrađen u okviru kategorije Inovativne politike i prakse u oblasti rodne ravnopravnosti.