utorak, 16 februar 2021 06:32

OBELEŽAVANjE DANA GRADA SOMBORA: Trodnevne manifestacije počeće u sredu. 17. februara

GRAD Sombor će u sredu, 17. Februara, obeležiti 272. godišnjicu sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada, odnosno dan kada je 1749. godine carica Marija Terezija potpisala povelju kojom se Sombor uzdigao u rang slobodnih i kraljevskih gradova.
Manifestacija će trajati tri dana. Dan Grada ove godine posvećen je obeležavanju 280 godina uzgajanja kukuruza, veku od osnivanja Bunjevačkog kola i 100 godina od prvog posleratnog popisa i prvog pominjanja monoštorskih Roma.

Svečana akademija biće održana 17. februara od 12 časova u Narodnom pozorištu , na kojoj će biti uručena „Povelja grada“, kao i zahvalnice za pojedince, organizacije, preduzeća i ustanove koje su dale svoj nesebični doprinos Gradu Somboru u prethodnoj godini. Od 17 sati na velikoj sceni pozorišta će biti održana promocija knjige Milana Stepanovića „Sombor – slovo po slovo, 101 priča u 30 slova“.

Posetioci će od 19 časova u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ moći da pogledaju izložbu fotografija Ištvana Viraga pod nazivom „Zapisi o prirodi i ljudima“.

U četvrtak od 17 časova u Galeriji „Milan Konjović“ na programu je izložba „Ljudi, nepresušno vrelo inspiracije“, a sat vremena kasnije u teatru će biti izvedena predstava „Tenor na zajam“.

Poslednjeg dana manifestacije ,u petak,19.februara, sugrađani,ali i gosti imaće priliku da pogledaju izložbu u Gradskom muzeju pod nazivom „Somborski Bunjevci“ (17 sati) i projekciju filma „Skupljači perja“ u velikoj sali Kulturnog centra u 19 časova.

Izvor: novosti.rs