petak, 22 januar 2021 06:28

Korona i nekretnine: Pronalaženje i kupovina stana u vreme pandemije

Trenutak kada je globalna pandemija postala naša realnost i svakodnevica obukla sasvim novo ruho bio je trenutak kada smo svi, čini se, pronašli dugme za pauzu i na kratko zastali pre iskoraka u nepoznato. U Srbiji je, međutim, taj momenat upoznavanja novih okolnosti trajao vrlo kratko i ubrzo su se formirala osnovna egzistencijalna pitanja. Gotovo rame uz rame sa željom da ostanemo zdravi našlo se pitanje finansijske stabilnosti, a samim time i naglašena potreba za rešavanjem stambenog pitanja. Pod parolom “život ide dalje” mnogi su se uhvatili u koštac sa nesigurnim vremenima, tražeći sigurnost krova nad glavom. Pitanja koja su time dobila na aktuelnosti su pitanje uticaja korone na tržište nekretnina, kao i pitanje odnosa kupaca prema datoj situaciji.

Pre i posle nove ere
Tržište nekretnina, koje je pre pojave korona virusa bilo veoma dinamično, nije moglo izbeći uticaj novonastalih okolnosti. S jedne strane, interesovanje za kupovinu i iznajmljivanje postoji, oglasi ne gube na popularnosti i predstavljaju efektno i jednostavno rešenje za pronalaženje odgovarajuće ponude. Sa druge strane, svest o zaštiti zdravlja, koje mora imati primat, svakako je dovela do smanjenog broja obilazaka. U velikom broju slučajeva se, prema tome, dešavaju svi koraci kupoprodajnoj procesa, ali se na finalizaciju čeka zbog praktikovanja socijalne distance. Možemo primetiti da tržište nekretnina zapravo nije doživelo potres u onoj meri u kojoj se to očekivalo, ali je došlo do promena u pristupu kako prodavaca tako i interesenata.

Vreme i mesto
Mišljenja da je vreme pandemije zapravo dobro vreme za kupovinu nekretnine nisu malobrojna. Mnogi smatraju da je logičan sled događaja da ekonomski udarac navede prodavce da svoje nekretnine nude po značajno nižim cenama. Budući da govorimo o takoreći živom tržištu, ne možemo govoriti o isključivim pravilima, ali se promene u tom smeru, upravo zbog takvog vladajućeg stava, mogu očekivati. Kada govorimo o mestu, primetno je najveće interesovanje za stanove u Beogradu, o čemu nam možda najbolje svedoče poduhvati izgradnje novih višespratnica i širenja grada na tom planu. Sama činjenica da gotovo 90% potencijalnih kupaca daje prednost stanovima u odnosu na kuće, govori o većim gradovima kao trenutno značajno popularnijoj soluciji.

Stanovi u izgradnji
Kupovina stana u izgradnji je rešenje koje ima jasne prednosti i mane. Upustiti se u kupovinu nekretnine koja fizički još uvek ne postoji zahteva dodatnu opreznost. Pronaći pouzdanog investitora i ozbiljno pistupiti ugovoru o kupovini stana je gotovo pravilo, koje je i pre pojave pandemije slovilo za najvažniji korak kada je ovakav aranžman u pitanju. Novonastala situacija dodatno daje tome na značaju, budući da postoji veća mogućnost da će datum završetka radova biti pomeren. Sa druge strane, ono što ide u korist kupovini nekretnine u izgradnji je svakako cena kvadrata, zbog čega se ovakav poduhvat smatra veoma dobrom investicijom. Ova činjenica dovodi do toga da je zapravo veoma mali broj završenih novih stanova u ponudi, budući da se mahom rasprodaju dok su u izgradnji.

Krediti: vreme i nevreme
Veoma važna stavka za svakog potencijalnog kupca nekretnine jesu uslovi za uzimanje i otplatu kredita. Ovom pitanju valja pristupati iz obe perspektive. Banke će svakako imati u vidu novonastalu situaciju, te su opravdana očekivanja da će obezbediti povoljnije uslove otplate. Međutim, potrebno je imati u vidu da će za samo odobrenje kredita banke, upravo iz istog razloga, želeti stabilniju osnovu za pružanje ove usluge i dodatnu sigurnost. Dakle, pandemija virusa dovodi do toga da je na put kredita teže krenuti, ali ga je kasnije lakše prebroditi. Potrebno je naglasiti da, paradoksalno očekujući nove neočekivane okolnosti, po ovom pitanju ne možemo iznositi konačne tvrdnje. Savet koji valja poslušati kada uzimate u obzir kredit je da je potrebno napraviti temeljan finansijski plan i biti svestan svojih mogućnosti. Ukoliko imate razloga da sumnjate u sigurnost svog radnog mesta, razmislite još jednom pre no što se upustite u ovu saradnju.

Konkurencija
Sama pojava termina “novo normalno” govori o našoj sposobnosti da prihvatimo neuobičajene okolnosti i opstajemo u njima. Tako i tržište nekretnina počinje da nalazi adekvatna rešenja, agencije nude virtuelne obilaske i praktikuju veću ažurnost pri posredovanju. Budući da tržište postaje sve življe i vraća se na noge nakon prvobitnog šoka, a da mnogi smatraju ovaj trenutak idealnim za kupovinu nekretnine, potrebno je aktivno pratiti ponude i reagovati brzo ukoliko se pojavi ponuda koja odgovara Vašim potrebama.

Ono što ovaj trenutak na tržištu nekretnina traži od kupca jeste da pronađe sredinu između brzog reagovanja na odgovarajuću ponudu i opreznog pristupa proceni svojih finansijskih mogućnosti. Strpljenje i racionalno rasuđivanje su dva ključa za uspeh, ali dok brinete o svojim investicijama ne zaboravite ono daleko važnije - brinite o svom zdravlju.

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrolozi veruju da zvezde igraju veliku ulogu u tome kako se dvoje ljudi slažu. Dok su neki znakovi kompatibilni i u nj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.