četvrtak, 21 januar 2021 06:14

Rukopis „Slomljeni triptih“ Strahinje Mlađenovića pobednik konkursa Somborskog književnog festivala

Rukopis „Slomljeni triptih“ Strahinje Mlađenovića ovogodišnji je pobednik konkursa za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji organizuje Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, saopštavaju iz somborske biblioteke.

Na konkurs je pristiglo 20 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić, izdvojio je, najpre, tri rukopisa: " Monolozi crnila" Filipa Rogovića, " Karibu" Bojana Todorovića i " Slomljeni triptih" Strahinje Mlađenovića da bi na poslednjoj sesiji odlučio da na šestom konkursu Somborskog književnog festivala nagradi rukopis "Slomljeni triptih" Strahinje Mlađenovića.

Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala 2021. godine.

Rukopis "Slomljeni triptih" sadrži tri obimne priče koje povezuje sličan tematsko-motivski okvir i koje se mogu čitati izdvojeno iz celine, ali i uvezano, kao deo triptiha. To vodi rukopis ka žanrovsko-formalnom određenju zbirke ulančanih priča, hibridnog oblika na granici romana i klasične zbirke kratkih priča, u kojoj autor ponavlja dominantne detalje svog narativa i svaki put im pruža novi sloj značenja i upečatljivosti. Njegovi junaci i njihov unutrašnji svet predstavljaju različite dileme i probleme sa kojima se suočavaju ljudi XXI veka, i stoga je Slomljeni triptih jedan od rukopisa koji se mogu čitati kao dokument o našem vremenu, ali i podsećanje na prošlost čije nas posledice i dalje prate.

Strahinja Mlađenović (Novi Sad, 1991) je osnovne i master studije multimedijalne režije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Za master rad je napisao i režirao dugometražni igrani film Ona je živa. U toku studija je režirao pet kratkometražnih filmova, među kojima su adaptacije pripovetki Danila Kiša i F. M. Dostojevskog, dve celovečernje predstave i dve radio drame, adaptacije priča Gorana Petrovića i Miroslava Antića. Nakon završenih studija je radio dokumentarne i igrane filmove na Kosovu i Metohiji, kao i predstave i kratke filmove u Ljubljani. Objavio je roman LOCUS AMOENUS ili Priča o dečkonji i devojčurku (Matica srpska, 2019).

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.