Počela vakcinacija u somborskom Domu zdravlja Ana Vakoš vakcinisana među prvima koji su se prijavili preko eUprave
sreda, 20 januar 2021 06:09

Počela vakcinacija u somborskom Domu zdravlja

Mada je epidemiološka slika iz dana u dan povoljnija, Somborci su sa olakšanjem dočekali vest da je i u njihovom gradu počela vakcinacija protiv svetske pošasti kovid 19.

Naime, u ovdašnjem Domu zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ konačno je počela vakcinacija građanstva protiv koronavirusa, a „Fajzerovu“ vakcinu, koja je prva bila na raspolaganju ovdašnjem građanstvu primilo je deset Somborki i Somboraca koji su se za imunizaciju na ovaj način prijavili preko portala „eUprave“.

U Domu zdravlja Sombor započeta vakcinacija pacijenata koji su se prijavili preko „eUprave“. Njih je deset predviđeno danas da se vakciniše plus što imamo još dva pacijenta u rezervi ukoliko se neko od pozvanih ne odazove. Vakcinišemo „Fajzer“ vakcinom, pre svake vakcinacije vrši se evidencija i potpisivanje saglasnosti pacijenta za primanje vakcine, uvid u njegov zdravstveni karton, lekarski pregled, uvid u terapiju te se sprovodi vakcinacija, pojasnio je dr Zdravko Hlodik, lekar somborskog Doma zdravlja zadužen za koordinaciju borbe protiv epidemije u ovoj ustanovi.

Pacijent dobija vakcinalni karton u kom je naveden tip vakcine i kada je primio vakcinu, kao i predviđeni termin revakcinacije.

Svaki pacijent dobija savet da se javi upravo nama ukoliko se pojavi bilo kakav vid neželjenih reakcija ili nekih komplikacija, rekao je dr Hlodik, a početak vakcinacije su lekari i medicinske sestre i tehničari iz somborskog Doma zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ iskoristili i da apeluju na svoje sugrađane da se pridržavaju termina koji su dobili za vakcinaciju kako bi se na taj način smanjile eventualne gužve.

Među onima koji su se opredelili da na ovaj način svoje poverenje daju somborskim medicinarima u borbi protiv opake bolesti bila je i Ana Vakoš iz Bačkog Monoštora.

Ja se sada osećam dobro. Ništa nije bolelo, to se ni ne oseti. Naravno, svakako bih preporučila svima da se obavezno vakcinišu, istakla je Ana Vakoš, koja je bila prva Somborka koja je primila vakcinu od koje očekuje da će je zaštititi od infekcije kovid 19.

Prema informacijama dr Emeše Uri, v.d. direktorke somborskog Doma zdravlja u ustanovu kojoj je na čelu je prvog dana imunizacije pristiglo ukupno 245 vakcina proizvođača „Fajzer“ od kojih je najveći deo upotrebljen za zaštitu najugroženijih, odnosno zaposlenih u samom Domu zdravlja i Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“. Ostatak vakcina iskorišćen je za zaštitu korisnika usluga i zaposlenih u ovdašnjem Gerontološkom centru, kao i jednom od privatnih staračkih domova, koji su takođe prioritetni. Kako naglašava dr Uri, izuzev blagog bola u predelu nadlaktice u koji se vakcina i injektira, nisu zabeležene nikakve nuspojave kod vakcinisanih Somboraca i Somborki.

Izvor: Dnevnik

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.