Sombor se sprema za masovnu vakcinaciju Sombor se sprema za masovnu vakcinaciju
utorak, 19 januar 2021 06:47

Sombor se sprema za masovnu vakcinaciju

Sombor se sprema za masovnu vakcinaciju, jer je sve više građana zainteresovano za ovaj način zaštite od virusa Kovid-19. Do sada je vakcinisano 261 lice, od čega 154 zdravstvenih radnika i medicinara zaposlenih u Gerontološkom centru, takođe 10 lica koja su se prijavila putem kol centra starija od 75 godina, a vakcinisano je i 97 korisnika gerontoloških centara u Somboru, a na nivou Zapadnobačkog okruga podeljeno je 420 fajzerovih vakcina. Epidemiološka situacija u Zapadnobačkom okrugu je mnogo bolja, jer je prema informacijama Zavoda za javno zdravlje na nivou okruga 750 aktivnih slučajeva. ...
Ovih dana u Somboru je najavljena masovna vakcinacija građana, a predviđeno je da punkt bude u sportskoj hali „Mostonga“. Stariji građani kažu da žele primiti izabranu vakcinu.

"Treba da se vakcinišemo svi, ja ću se vakcinisati, a čekam kinesku vakcinu“, rekao je jedan od Somboraca.

"Želim da se vakcinišem sa ruskom vakcinom, u nju imam poverenja“, kaže jedna starija sugrađanka.

"Lekari najbolje znaju, možda Fajzerova, možda i ona iz Rusije, ali vakicnsaću se“, rekao je stariji sugrađanin.

Do kraja nedelje stižu nove doze vakcina za medicinske radnike i građane koji su se prijavili.

"U sportskoj hali Monstonga biće sprovedena vakcinacija, a građani će biti obavešteni na vreme, oni će biti pozivani prema spiskovima kako su se i prijavljivali za vakcinaciju i u toj drugoj fazi su osobe starije od 65 godina. Ove nedelje treba i da vakcinišemo 180 zdravstvenih radnika, korsinika geronto centara i zdravstvenih radnika u banjama“, rekao je dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante Sombor.

"Ljudi se javljaju na portal e-uprava za koju bi se opredelili vakcinu, a one su preporučene za određene uzraste. One se daju prioritetima, a onda i građanstvu“, rekla je dr Gordana Cvetić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Sombor.

U Zapadnobačkom okrugu je poslednjih nedelju dana manje sumnji na slučaj i manje novoinficiranih, što je znak da su se tokom praznika građani pridržavali propisanih mera.

"U Somboru je najviše zaraženih 336 lica, u Apatinu je inficirano 99 osoba, u Kuli 222, dok je u Odžacima 93 osobe inficirano“, smatra dr Gordana Cvetić.

"U protekloj nedelji smo pregledali 402 osobe, testirali smo 282 pacijenta, od koji je 51 bila pozitivna na koronu. Prema OB Sombor uputili smo 50 pacijenata, što je znatno poboljšanje u odnosu na prethodni period“, izjavio je Dr Zdravko Hlodik.

U somborskoj Opštoj bolnici kažu za RTV da se nadaju da se situacija neće pogoršati, na lečenju je 18 pacijenata obolelih od korona virusa, a jedan pacijent se nalazi na respiratoru.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.