Završeno parterno uređenje dvorišta Županije Završeno parterno uređenje dvorišta Županije
petak, 08 januar 2021 18:58

Završeno parterno uređenje dvorišta Županije

Kako su Somborci posebno ponosni na zdanje svoje varoške Skupštine, koju i danas, bez izuzetka, zovu Županija, vest da su radovi na njenom parternom uređenju završeni pre roka obradovala ih je ovih prazničnih dana.

Celokupno uređenje unutrašnjeg dvorišta, atrijuma, započelo je još 2018. godine, kada je u decembru potpisan ugovor o rekonstrukciji unutrašnje fasade.
U ovoj, drugoj fazi parternog uređenja obavljeno je popločavanje partera, renovirana je atmosferska kanalizacija, postavljene su klupe i novi mobilijar, a postavljena je i dekorativna rasveta fasade, koja će dati novu dimenziju ovom prostoru u večernjim satima.

Pri uređenju partera strogo se vodilo računa o zaštiti zelenila,pa je JKP „Zelenilo“ posebnu pažnju obratilo na izuzetno dekorativna stabla tise, čija sadnja datira između 1903. i 1905. godine

Postojeća fontana, inače godinama zasuta zemljom, je zadržala stari oblik i kao takva uklopljena je u novi izgled partera atrijuma, pa je okončanjem radova renovirani prostor ponovo turistički potencijal Sombora, a posetioci koji dolaze da vide znamenitu sliku „Bitka kod Sente“ Ferenca Ajzehuta, najveće ulje na platnu u Srbiji, imaće priliku da obiđu i uređeni prostor atrijuma.

- Imali smo priliku da obiđemo završene radove u atrijumu zgrade Županije. Pohvalio bih izvođače, s obzirom da su pre roka završili ove radove. Nama je izuzetno drago što konačno imamo reprezentativan atrijum, s obzirom na to da smo još u decembru 2018. godine završili kompletnu fasadu, a sada smo uradili i ovo parterno uređenje, zajedno sa rasvetom, klupama i ostalim mobilijarom koji se nalazi ovde, tako da smo dobili još jedan reprezentativan atrijum u našem gradu. Svakako da će ovaj prostor moći da koriste svi turisti ali i svi naši sugrađani - rekao je gradonačelnik Antonio Ratković.
Pri uređenju partera strogo se vodilo računa o zaštiti postojećeg zelenila, kojim se Somborci toliko diče, pa je ovdašnje JKP „Zelenilo“ posebnu pažnju obratilo na izuzetno dekorativna stabla tise, čija se sadnja u nedostatku tačnijih podataka datira u period između 1903. i 1905. godine, pa su njene najniže grane u cilju zaštite, izdignute.
Kako je zdanje Županije jedan od svega nekoliko objekata koji ima status spomenika kulture od velikog značaja, radove su nadgledali i stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kojima je posao bio olakšan činjenicom da se za izvođača radova, ovdašnji „Somborelektro“, zna da je poslove na objektima sličnog stepena zaštite spomeničkog nasleđa već obavljao u nekoliko navrata.

Županija ponos Somboraca
Sama Županija, koja dominira strogim centrom Sombora i predstavlja jedan od nezaobilaznih turističkih toponima nastala je na osnovu projekta županijskog inženjera Jozefa Bauera u periodu od 1805.-1808. Prvobitno izgrađena kao zdanje čija je osnova imala oblik ćiriličnog slova „š“ sa širokim frontom na severnoj strani i krilima prema Staparskom putu i parku na istoku, veliku transformaciju je doživela 1882.godine. Po projektu peštanskog arhitekte Julijana-Đule Partoša ovaj objekat je stekao i današnju monumentalnost dogradnjom na jugu, izmenom konstrukcije krova i promenom postojeće fasade.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.