Preprodavci se dokopali tezgi na somborskoj “Pijaci u lancima“ Preprodavci se dokopali tezgi na somborskoj “Pijaci u lancima“
sreda, 06 januar 2021 07:08

Preprodavci se dokopali tezgi na somborskoj “Pijaci u lancima“

Nakon prednovogodišnje licitacije za zakup mesta na čuvenoj somborskoj, nedavno renoviranoj „Pijaci u lancima“ ovdašnja lokalna samouprava javnosti je predstavila predlog nove Odluke o uslovima i načinima obavljanja komunalne delatnosti upravljanja pijacama i pružanja usluga na njima.

Tako je zvanično objavljeno da će javna rasprava o predlogu ove odluke sačinjene od 73 člana koja će biti podastrta na odlučivanje odbornicima Skupštine grada, biti otvorena do 12. januara. Dan kasnije u Gradskoj upravi od 10 do 11 sati biće održana i javna prezentacija predložene odluke o pijacama.

Ova najava je usledila nakon licitacije za mesta na „Pijaci u lancima“, koja je izazvala negodovanje svih pijačnih prodavaca, a pogotovo onih koji su i najviše zaslužili da se na njoj nađu - kod poljoprivrednih proizvođača. Naime, ne samo da su početne cene dramatično povećane (učesnici licitacije tvrde čak 100 odsto), već su tokom licitacije postignute astronomske cene od strane preprodavaca, kojima „obični“ poljoprivredni proizvođači nisu mogli konkurisati.
Tako je, na primer, za jednu od dvostrukih pijačnih tezgi na udarnom mestu postignuta cena zakupa u protivvrednosti od 6.000 evra, pri čemu je njeno korišćenje oročeno na svega deset meseci 2021.godine, odnosno do oktobra, što je, tvrde neposredni poljoprivredni proizvođači, apsolutno neisplativo za onoga ko se ne bavi preprodajom seljačke muke.

Da li će nova Odluka pomoći da se ova pojava ukine ostaje da se vidi, pošto je njom predviđeno da na većini pijačnih jedinica prodaju mogu vršiti samo poljoprivredni proizvođači, ali i preduzetnici i pravna lica. Zainteresovana fizička i pravna lica do kraja javne rasprave putem pošte ili na imejl jsolar¬sombor.rs mogu da dostave svoje predloge, sugestije i komentare na nacrt Odluke kojom se utvrđuju vrste, naziv i lokacije pijaca, način obavljanja prometa roba i vršenja usluga na pijacama, određuju se vrste proizvoda koji se na njima mogu prodavati, radno vreme pijaca, prava i obaveze davaoca i korisnika usluga, pijačni prostor za postavljanje kioska i manjih montažnih objekata, prodajna mesta, naknada za korišćenje prodajnog mesta, način pružanja pijačnih usluga, održavanje, uređenje i upravljanje pijacama, način vršenja nadzora u ovoj oblasti, kao i kaznene odredbe u slučaju nepoštovanja te odluke.

Fizičkim licima, koja nemaju status poljoprivrednih proizvođača, odnosno posednika poljoprivrednih gazdinstava, trgovina će biti dozvoljena samo u jednom delu pijace „Vašarište“, odnosno na pijacama u naseljenim mestima, ukoliko prodaju polovnu robu. Predviđa se i obaveza JKP „Prostor” da jednom godišnje sprovede postupak izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja usluga, kao i da u roku od 15 dana po zaključenju tog postupka izvesti Gradsko veće o rezultatima izjašnjenja korisnika, dok su propisane i kazne za nepoštovanje pijačnog reda, koje se kreću u iznosima od 15.000 do 100.000 dinara.

Mala sela ostaju bez pijace
Predviđeno je da upravljanje pijacama ostaje u nadležnosti ovdašnjeg JKP „Prostor“, uz mogućnost da Grad Sombor, ali i samo javno komunalno preduzeće deo poslova poveri drugom pravnom licu ili preduzetniku. Nacrtom odluke je predviđeno postojanje četiri zvanične gradske pijace („Pijaca u lancima“, „Zanatska“, „Nova Selenča“ i „Vašarište“), kao i 12 mešovitih i jedna stočna pijaca u naseljenim mestima somborskog gradskog područja. Bez pijačnih prostora će ostati najmanja somborska sela, pa će žitelji Bačkog Brega, Koluta i Rastine potrepštinama koje se prodaju na ovaj način morati da se snabdevaju u samom gradu ili njima bližim, većim selima kao što su Bezdan ili Gakovo.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.