U Zapadnobačkom okrugu 1.456 zaraženih koronavirusom U Zapadnobačkom okrugu 1.456 zaraženih koronavirusom
utorak, 01 decembar 2020 16:58

U Zapadnobačkom okrugu 1.456 zaraženih koronavirusom

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u Somboru je najviše inficiranih korona virusom – 557 lica, Kuli 416, Odžacima 246 i u Apatinu 249 obolelih

Prema poslednjim podacima u Zapadnobačkom okrugu je 1.456 inficiranih koronavirusom, a Sombor i Odžaci su na svojim teritorijama prvi u okrugu uveli vanrednu situaciju. Na Odeljenju za kovid u Opštoj bolnici "dr Radivoj Simonović" leči se 82 pacijenta, a šest je na mehaničkoj ventilaciji.

Kada je reč o merama koje se uvode nakon proglašenja vanredne situacije u Somboru veći deo njih je već na snazi, a novina je zabrana korišćenja bazena, spa i velnes centra, puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, sprovođenje mera zaštite u fitnes centrima i teretanama uz nošenje maski i rukavica.

"Vanredno stanje je uvedeno u skladu sa epidemiološkom situacijom koja je u našem gradu katastrofalna. Vanredno stanje je uvedeno pre svega jer smo premašili prevalencu koja nam dozvoljava da uvedemo vanrednu situaciju i omogućava gradu Somboru mere mimo republičkog Kriznog štaba koje ćemo uvesti u narednom periodu. Ponovo ćemo da formiramo jedinice civilne zaštite, pre svega da bi pomogli našoj bolnici i Domu zdravlja i oko rešenja o samoizolaciji da bi sve to bilo mnogo efikasnije i bolje", kaže Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Odžaci su prva opština koja je u Zapadnobačkom okrugu uvela vanrednu situaciju pre nedelju dana.

"Opština Odžaci je sve preduzela što se tiče uvođenja vanredne situacije. Redovno se dezinfikuju javne ustanove, opština, škole, vrtići i stambene zgrade uz sve ostale mere koje se moraju poštovati", ističe Milorad Stanišić, pomoćnik predsednika opštine Odžaci.

U somborskoj Kovid ambulanti ističu da je od testiranih pacijenata oko 40 odsto PCR pozitivnih.

"U protekloj nedelji smo imali 209 pregleda i 315 testiranja, a imamo 62 upućena pacijenta u somborsku Opštu bolnicu. To je znatno povećanje i pogoršanje u prethodnom periodu", kaže Dr Zdravko Hlodik, načelnik Kovid ambulante u Somboru.

Izvor: RTV

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti