četvrtak, 26 novembar 2020 06:03

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Somboru

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Galerija savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor će narednih 16 dana biti osvetljena narandžastom bojom.

Na ovaj simboličan način i Grad Sombor uključio se u akciju „16 dana aktivizma” koja traje do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Akcija „16 dana aktivizma” ima za cilj da probudi svest o problemu nasilja nad ženama i da se preduzmu akcije za suzbijanje ovog problema.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kako bi se podigla svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja. Ovaj datum je odabran kao sećanje na brutalno ubistvo sestara Mirabal, političkih aktivistkinja, koje se dogodilo 1960. godine u Dominikanskoj Republici.
Jedinice lokalne samouprave prepoznate su kao ključni faktori neposrednog delovanja u prevenciji i zaštiti jer nasilje nije privatna stvar jedne porodice. Iz tog razloga utvrđuju se smernice za borbu protiv nasilja nad ženama i javno se zagovara neophodnost sprečavanja diskriminacije i promovisanja kulture tolerancije.

Tim povodom, Grad Sombor danas u 18. časova organizuje jednu od akcija, tokom koje će se na platou ispred Županije simbolično pustiti lampioni sa ciljem da se ukaže na problem nasilja nad ženama.

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti