petak, 20 novembar 2020 06:46

Obaveza određivanja lica odgovornog za primenu mera lične zaštite od infekcije

Mere lične zaštite od infekcije usmerene na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlja i života od zarazne bolesti, u vreme proglašene epidemije, dužna su da primenjuju sva lica, u skladu sa propisima.

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u objektima u kojima borave druga lica, dužni su da preduzmu radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i da odrede lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera.

Lice odgovorno za neposrednu primenu mera lične zaštite od infekcije odgovorno je i za sprovođenje i kontrolu sprovođenja preventivnih mera i aktivnosti na sprečavanju pojave i širenja epidemije zarazne bolesti COVID – 19 u poslovnom prostoru poslodavca.

Imenovana lica, svako u svojoj radnoj smeni, dužna su da sprovode:
• Kontrolu nošenja zaštitne maske svih koji borave u zatvorenom prostoru poslodavca (tako da maska prekriva usta, nos i bradu). U slučaju da bilo ko krši ovu meru, Imenovana lica imaju sva ovlašćenja da istima zabrane ulaz u poslovni prostor poslodavca, kao i da ih udalje iz prostorija poslodavca;
• Kontrolu držanja minimalnog međusobnog rastojanja od 2m između lica;
• Kontrolu ograničenja broja prisutnih lica u prostorijama/prostoru poslodavca– vidno istaknuto upozorenje sa maksimalno dozvoljenim brojem lica koja mogu boraviti istovremeno u prostoriji/prostoru i kontrola da broj lica ne pređe maksimalno dozvoljeni broj lica u zatvorenoj prostoriji;
• Kontrolu održavanja lične higijene– u prostorijama poslodavca moraju biti postavljena sredstva za dezinfekciju ruku, a sva lica su dužna da dezinfikuju ruke pri ulasku u prostorije poslodavca; dezobarijera mora biti postavljena na ulazu u prostorije poslodavca i natopljena sa dovoljnom količinom dezinfekcionog sredstva, svi koji ulaze u prostor poslodavca, moraju proći kroz dezobarijeru i time dezinfikovati obuću;
• Kontrolu održavanja radnih i pomoćnih prostorija;
• Kontrolu istaknutih uputstava, obaveštenja i oznaka– pisana uputstva, obaveštenja, oznake i instrukcije za bezbedan i zdrav rad u cilju zaštite zdravlja zaposlenih i klijenata od epidemije zarazne bolesti COVID – 19, uredno istaknuta na vidnim mestima.

Model Odluke o licima zaduženim za neposrednu primenu mera lične zaštite, sprovođenje i kontrolu sprovođenja preventivnih mera i aktivnosti na sprečavanju pojave i širenja epidemije zarazne bolesti COVID – 19 u poslovnom prostoru poslodavca, dostupan je OVDE.

Kontrolu sprovođenja mera lične zaštite od infekcije vrši sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija. Novčanom kaznom u iznosu od 300.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne preduzme radnje i aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odredi lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera. Za navedeni prekršaj preduzetnik se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara. Novčanom kaznom u iznosu od 30.000 dinara kazniće se za prekršaj lice odgovorno za primenu mera lične zaštite od infekcije, ako ne obezbedi neposrednu primenu tih mera.

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.