Prijava Registracija

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Nakon četiri decenije somborska bolnica nabavila novu patohistološku laboratoriju Nakon četiri decenije somborska bolnica nabavila novu patohistološku laboratoriju
četvrtak, 19 novembar 2020 06:42

Nakon četiri decenije somborska bolnica nabavila novu patohistološku laboratoriju

Juče je isporučena i puštena u rad najsavremena oprema za patohistološku laboratoriju somborske bolnice. Time je, posle 40 godina, obnovljena oprema Službe za patološko-anatomsku dijagnostiku.

Na godišnjem nivou u ovoj Službi se obradi oko 5.500 uzoraka. Kako navode u bolnici, osim potrošnog alata, za sve to vreme oprema nije zanavljana, te se odavno javila potreba za nabavkom kompletno nove i savremene patohistološke laboratorije koja obezbeđuje rad u bezbednom okruženju sa značajno ubrzanim procesom pripreme i precizno dobijenim uzorcima koji će dati adekvatan i veoma precizan dijagnostički rezultat, navode u somborskoj bolnici.

-Osim što je oprema zastarela i nije mogla da prati nove trendove i procedure u savremenoj patološko-anatomskoj dijagnostici, Služba nije imala mogućnosti da adekvatno odgovori i proprati nove zdravstvene tehnologije koje su planirane da se uvedu u Opštoj bolnici Sombor kao što je hirurška „Sentinel node“ biopsija, koja se uvodi kao alternativa disekciji aksile (pazušne jame) kod karcinoma dojke, navode u bolnici.

Nova patohistološka laboratorija sastoji se od dva foto mikroskopa od kojih je jedan sa kamerom, radne stanice za prijem i podelu histopatološkog materijala, automatskog procesora za fiksaciju tkiva, rotacionog mikrotoma za rutinski rad u patologiji, vodenog kupatila za histologiju, aparata za automatsko kalupljenje tkiva, aparata za automatsko bojenje pločica i kriomikrotoma za kliničku patologiju.

U bolnici naglašavaju da se nabavkom adekvatne, nove i savremene opreme obezbeđuje značajno povećanje broja uzoraka koji se obrađuju na dnevnom nivou, te da se kvalitet pripreme uzorka, kvalitet izašlih uzoraka i preciznost prilikom kasnije obrade tkivnih uzoraka podiže na najviši nivo.

-Osim toga, postiže se konzistentnost u kvalitetu obojenih preparata i obezbeđuje značajno poboljšanje dijagnostičkih preduslova koji pružaju preciznu dijagnostiku i stvaraju uslove za razvoj novih zdravstvenih procedura. Data je i mogućnost foto i video zapisa sa kamerom na mikroskopu, kao i prikaz žive slike, postignuta adekvatna brzina u pripremi uzoraka za mikroskopske analize biopsijskih materijala uzetih na medicinskim jedinicama ustanove, obezbeđena je primena histohemijske i specijalne histološke metode obrade materijala kao i precizni, u realnom vremenu, „EX TEMPORE“pregledi za potrebe hirurških medicinskih jedinica. Uz ovo, podignut je nivo zaštite zaposlenih od štetnog uticaja otrovnih i kancerogenih isparenja, što uslovljava većem zadovoljstvu uslovima rada i zaštiti na radu, navode u somborskoj bolnici.

Sredstva, u ukupnom iznosu od 14.930.000 dinara odobrena su od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo po Konkursu o dodeli sredstava za finasiranje, odnosno sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova na teritoriji APV za ovu godinu.

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti

Saveti šefova kuhinje