Nakon četiri decenije somborska bolnica nabavila novu patohistološku laboratoriju Nakon četiri decenije somborska bolnica nabavila novu patohistološku laboratoriju
četvrtak, 19 novembar 2020 06:42

Nakon četiri decenije somborska bolnica nabavila novu patohistološku laboratoriju

Juče je isporučena i puštena u rad najsavremena oprema za patohistološku laboratoriju somborske bolnice. Time je, posle 40 godina, obnovljena oprema Službe za patološko-anatomsku dijagnostiku.

Na godišnjem nivou u ovoj Službi se obradi oko 5.500 uzoraka. Kako navode u bolnici, osim potrošnog alata, za sve to vreme oprema nije zanavljana, te se odavno javila potreba za nabavkom kompletno nove i savremene patohistološke laboratorije koja obezbeđuje rad u bezbednom okruženju sa značajno ubrzanim procesom pripreme i precizno dobijenim uzorcima koji će dati adekvatan i veoma precizan dijagnostički rezultat, navode u somborskoj bolnici.

-Osim što je oprema zastarela i nije mogla da prati nove trendove i procedure u savremenoj patološko-anatomskoj dijagnostici, Služba nije imala mogućnosti da adekvatno odgovori i proprati nove zdravstvene tehnologije koje su planirane da se uvedu u Opštoj bolnici Sombor kao što je hirurška „Sentinel node“ biopsija, koja se uvodi kao alternativa disekciji aksile (pazušne jame) kod karcinoma dojke, navode u bolnici.

Nova patohistološka laboratorija sastoji se od dva foto mikroskopa od kojih je jedan sa kamerom, radne stanice za prijem i podelu histopatološkog materijala, automatskog procesora za fiksaciju tkiva, rotacionog mikrotoma za rutinski rad u patologiji, vodenog kupatila za histologiju, aparata za automatsko kalupljenje tkiva, aparata za automatsko bojenje pločica i kriomikrotoma za kliničku patologiju.

U bolnici naglašavaju da se nabavkom adekvatne, nove i savremene opreme obezbeđuje značajno povećanje broja uzoraka koji se obrađuju na dnevnom nivou, te da se kvalitet pripreme uzorka, kvalitet izašlih uzoraka i preciznost prilikom kasnije obrade tkivnih uzoraka podiže na najviši nivo.

-Osim toga, postiže se konzistentnost u kvalitetu obojenih preparata i obezbeđuje značajno poboljšanje dijagnostičkih preduslova koji pružaju preciznu dijagnostiku i stvaraju uslove za razvoj novih zdravstvenih procedura. Data je i mogućnost foto i video zapisa sa kamerom na mikroskopu, kao i prikaz žive slike, postignuta adekvatna brzina u pripremi uzoraka za mikroskopske analize biopsijskih materijala uzetih na medicinskim jedinicama ustanove, obezbeđena je primena histohemijske i specijalne histološke metode obrade materijala kao i precizni, u realnom vremenu, „EX TEMPORE“pregledi za potrebe hirurških medicinskih jedinica. Uz ovo, podignut je nivo zaštite zaposlenih od štetnog uticaja otrovnih i kancerogenih isparenja, što uslovljava većem zadovoljstvu uslovima rada i zaštiti na radu, navode u somborskoj bolnici.

Sredstva, u ukupnom iznosu od 14.930.000 dinara odobrena su od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo po Konkursu o dodeli sredstava za finasiranje, odnosno sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova na teritoriji APV za ovu godinu.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.