Željko Rebrača: Kako se gradio šampion: “Sale me je video, a Dule pozvao” Željko Rebrača: Kako se gradio šampion: “Sale me je video, a Dule pozvao”
ponedeljak, 16 novembar 2020 05:57

Željko Rebrača: Kako se gradio šampion: “Sale me je video, a Dule pozvao”

Željko Rebrača, jedan od najboljih košarkaških centara svih vremena poteklih sa jugoslovenskih prostora, prisetio se momenata sa početka karijere.

On je gostovao u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” gde je govorio i o svojoj košarkaškoj akademiji.

“Znam kad sam odlazio u Italiju nisam znao ni italijanski ni engleski, sada želimo da klince pripremimo za situacije, da im bude lakše. Vremena su ranije bila drugačija, odrastao sam u staroj Jugoslaviji, nije bilo lagano… Putovao sam iz Prigrevice, šinobusom za Sombor, pa za Apatin na trening pa nazad…”, rekao je Rebrača.

Za razliku od sadašnjih roditelja, njegovi nisu verovali da će on postati profesionalni košarkaš.

“Ćale je odbio Dudu Ivkovića koji me je hteo u Vojvodini. Rekao je da je bolje da igram u NAP, pa ako ne uspem, mogu da se zaposlim na pumpi…”, istakao je Rebrača uz osmeh.

Samo godinu dana je proveo u NAP, a njegov talenat su primetili košarkaši Partizana.

“Bili su oni u vojsci tada, ostavljali su stvari kod nas, dva, tri puta sam tajno otišao na treninge kod Duleta… U Partizan sam došao 1991. godine, Dule je bio trener, Žoc je još igrao… Nije mi bilo svejedno kad sam došao… Bio sam šokiran situacijom, gledao sam kao da sam pao s Marsa”.

Rebrača je naveo i da su veliki uticaj na njegovu karijeru imali Aleksandar Đorđević i Duško Vujošević.

“Sale me je prvi video, Dule me je pozvao u kadetsku reprezentaciju stare Jugoslavije. Sve je polako išlo, spontano, nisam ni razmišljao da će sve stići toliko daleko…”

I otišlo je baš daleko, sve do NBA lige i četiri medalje sa reprezentacijom Jugoslavije, od toga tri zlatne, dve su osvojene na Evrobasketu, a jedna na Svetskom kupu.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.