Sankcije za one koji ne unište ambroziju na svom posedu Sankcije za one koji ne unište ambroziju na svom posedu
petak, 07 avgust 2020 07:45

Sankcije za one koji ne unište ambroziju na svom posedu

Polen biljke ambrozije, koja cveta u avgustu, izaziva alergijske reakcije i šteti zdravlju velikog broja naših sugrađana. Broj osoba koje su alergične na ovu korovsku biljku povećava se iz godine u godinu i zato je potrebno da se svako uključi u njeno suzbijanje.

Ambrozija se može uništavati dozvoljenim hemijskim sredstvima i mehaničkim putem: čupanjem i košenjem. Čupanje se preporučuje iz korena, a košenje što bliže zemlji, kako ne bi ostali izdanci koji mogu opet da izrastu. Ambroziju je potrebno ukloniti i sa strnjišta – njiva sa kojih su skinuti usevi i dela atarskog puta koji se međi sa parcelama poljoprivrednog zemljišta.

Suzbijanje ambrozije regulisano je Odlukom Skupštine grada Sombora, prema kojoj su svi građani, a naročito poljoprivredni proizvođači, obavezni da je uklone sa svojih poseda.

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora uputili su apel građanima da poštuju Odluku u zajedničkom interesu, a protiv lica koja ne pristupe uništavanju, odnosno uklanjanju ambrozije biće primenjene propisane sankcije.

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti