VOICE: Švajcarski Batagon u problemima nakon kupovine Fabrike akumulatora Sombor Fabrika akumulatora Sombor
petak, 31 jul 2020 05:25

VOICE: Švajcarski Batagon u problemima nakon kupovine Fabrike akumulatora Sombor

Ciriška investiciona kompanija Ruvercap, preko koje je švajcarska firma Batagon International kupila Fabriku akumulatora u Somboru, doživljava ovih dana velike finansijske potrese, zbog kojih je ugrožen i rad pojedinih banaka i penzionih fondova u Švajcarskoj, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) iz Novog Sada.

Švajcarski mediji pisali su proteklih meseci o sumnjivim investicijama Ruvercapa u zemljama Zapadnog Balkana, a kao glavni razlog za to navode finansijske transakcije sa kompanijom Batagon u vlasništvu Dalibora Matića, koji je u Švajcarskoj, prema medijskim navodima, bio hapšen zbog sumnje da je učestvovao u pranju novca, navodi VOICE.

Kao što je VOICE ranije pisao, Matić je Fabriku akumulatora u Somboru (FAS) iz stečaja kupio krajem 2017. godine za 7,35 miliona evra. Međutim, švajcarski mediji pišu da je Batagon ustvari krajem 2017. kupio Fabriku akumulatora posredstvom Ruvercapa.

"Transakcija je kao zalog uključivala kreditnu liniju plus fabriku. Ali investitori sumnjaju da li je Batagon iskoristio navedeni iznos od 63,7 miliona evra u celosti za kupovinu", piše švajcarski portal finews.ch.

FAS je prodat iz stečaja tek nakon šestog pokušaja. Prva prodajna cena iznosila je 3,6 miliona evra i osim predstavnika bivših radnika u Odboru poverilaca, bila je neprihvatljiva za ostala četiri člana odbora. Isti slučaj bio je i pri ponudi Batagona od 4,5 odnosno 5,05 miliona evra. Vašingtonski IFC (ogranak Svetske banke) prihvatio je ponude od šest, a kasnije i sedam miliona evra, ali prodaja ni tada nije uspela jer su preostala tri člana odbora bila protiv.

Tek je cenu od 7,35 miliona evra prihvatio i predstavnik Mediolanum investa pa je 1. decembra 2019. ozvaničena prodaja FAS-a iz stečaja.

Novi vlasnik fabrike Dalibor Matić retko se pojavljivao tokom procesa prodaje. Njegov ovlašćeni zastupnik bio je advokat Dejan Simić, široj javnosti poznat po aferi "Kofer", slučaju iz 2006, kada je Simić, kao tadašnji viceguverner Narodne banke Srbije, optužen da je od predstavnika Dunav TBI grupe tražio mito od dva miliona evra da bi toj kompaniji obezbedio dozvolu NBS za obavljanje finansijskog lizinga, navodi VOICE.

Mediji su izveštavali da je u aferu bio umešan i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Švajcarski portal insideparadeplatz.ch piše da bi zbog lošeg poslovanja Ruvercap mogao pretrpeti velike gubitke, uključujući i švajcarske penzione fondove, koji sada gube mnogo novca.

"Samo u ovom slučaju, govori se o gubitku od 500 miliona švajcarskih franaka. To bi moglo biti i više", rekao je za portal insajderski izvor.

"I dok je u Švajcarskoj finansijsko klupko počelo da se odmotava u Srbiji nema naznaka za tako nešto. Štaviše, Fabrika akumulatora, kako pišu ovdašnji mediji, radila je i tokom vanrednog stanja, ali smanjenim obimom, i na evropsko i rusko tržište izvozila akumulatore", navodi VOICE.

Dodaje se da su potresi u Ruvercapu doveli i do ostavke člana Saveta banke Graubündner Kantonalbank (GKB) Thomasa Hubera, koji je istovremeno bio i u bordu direktora Batagona, a finews.ch ga povezuje i sa kupovinom Pavlović banke u Bosni i Hercegovini.

Kako su pokazala istraživanja finws.ch, Batagon je bio na pravoj kupovnoj turneji sa švajcarskim penzijskim fondovima na Balkanu. Početkom 2019. Pavlović banka je objavila je da Batagon učestvuje u njenoj dokapitalizaciji i da će u početku kupiti oko 20 odsto akcija kako bi kasnije preuzeo kontrolu.

Portal dalje piše da su se sredstva iz švajcarskih penzionih fondova koristili bez njihovog znanja za kupovinu banke čiji su vlasnik Slobodan Pavlović i tri njegova radnika koji su uhapšeni 2016. zbog sumnje na pranje novca.

Batagon je u jednom trenutku posedovao više od 20 odsto akcija da bi se zbog pokrića gubitka iz 2018. sveo na 18,5 odsto akcija. Potom su sredinom 2019. najveći akcionari sa po 22 odsto akcija postali novosadska građevinska kompanija Galens invest i preduzeće Pavgord iz Foče.

Izvor: N1

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti