Somborska bolnica postaje lečilište za kovid? Somborska bolnica postaje lečilište za kovid?
petak, 10 jul 2020 05:34

Somborska bolnica postaje lečilište za kovid?

U dužem periodu nijedna zvanična institucija nije smatrala za shodno da stanovnike Sombora i okoline obavesti o tačnom broju obolelih od Kovid 19 u takozvanom drugom piku prvog talasa epidemije koronavirusa.

To je predstavljalo plodno tlo za spekulacije pa i katastrofične „varoške abrove“, a konačno se oglasila i ovdašnja Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“.

Prema informacijama sa zvaničnog sajta ove medicinske institucije koja predstavlja ustanovu za sekundarnu zdravstvenu zaštitu preko 180.000 žitelja Zapadnobačkog upravnog okruga, na bolničkom lečenju na Odeljenju za infektivne bolesti Opšte bolnice Sombor trenutno se nalazi šest pacijenata kod kojih je potvrđen koronavirus.

Kako se nezvanično saznaje, somborska ustanova trebalo bi da bude jedna od pet novih kovid bolnica u Vojvodini, u kojima bi se lečili zaraženi koronavirusom koji imaju lakše simptome. Samo u utorak u respiratornoj ambulanti Opšte bolnice pregledano je 20 pacijenata sa temperaturom i respiratornim simptomima. Nakon pregleda i trijaže je naloženo da se 12 pacijenata testira na koronavirus, da bi bilo ustanovljeno da je kod polovine, odnosno kod šest pacijenata i potvrđeno prisustvo virusa. U skladu sa kliničkim slikama obolelih, četiri pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju, dok su dva pacijenta sa lakšom kliničkom slikom puštena na kućno lečenje u samoizolaciju, a prema navodima sa zvaničnog sajta Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ jedan pacijent sa težom kliničkom slikom je premešten u Klinički centar Vojvodine.

Mada se ne barata sa podacima odakle tačno dolaze pacijenti zaraženi koronavirusom, nezvanično se može saznati da, pored grada, svojevrsna žarišta epidemije predstavljaju i sela Stapar i Kljajićevo, kao i salaško naselje Lugovo.

Inače, nove-stare mere u borbi protiv epidemije koronavirusa su zaživele i u gotovo svim institucijama u gradu, pa je tako odlukom Gradske uprave prilikom ulaska u zgradu Skupštine grada, Županije, obavezno nošenje zaštitnih maski koje pokrivaju usta, nos i bradu, dok se svim licima, bili oni zaposleni, stranke ili službeni posetioci, prilikom ulaska putem beskontaktnog toplomera meri telesna temperatura, pošto u zgradu gradske uprave ne može da uđe lice koje ne nosi zaštitnu masku i koje ima povišenu telesnu temperaturu iznad 37 odnosno 37,5 stepeni Celzijusa. Pride, kao ulaz u zdanje Županije koriste se isključivo glavna ulazna vrata nakon čega je dodatno obavezna dezinfekcija obuće prolaženjem preko dezinfekcionog otirača.

Izvor: Dnevnik

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti