Dogovoreno održavanje Dana egipatske kulture u Somboru Dogovoreno održavanje Dana egipatske kulture u Somboru
četvrtak, 09 jul 2020 05:37

Dogovoreno održavanje Dana egipatske kulture u Somboru

Njegova ekselencija Amr Alguvejl, ambasador Arapske Republike Egipat posetio je u subotu, 4. jula 2020. Gradski muzej Sombor. Kao rezultat njegove posete dogovoreno je održavanje letnjeg programa Dani egipatske kulture u Gradskom muzeju Sombor.

Povod za ovaj vid saradnje bila je izložba „Pod lupom — staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji” u okviru koje su bili izloženi predmeti iz egipatske zbirke arheološkog odeljenja našeg muzeja. Izložba je predstavila neke od najvrednijih i do tada retko (ili nikada) izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije. Održana je tokom 2019. godine je u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu a predstavlja rezultat saradnje 11 institucija. Izložba je priređena u znak obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta.

U duhu dobre volje, negujući uzajamno poštovanje i saradnju između dve zemlje, dogovoreno je održavanje Dana egipatske kulture u prostorijama Gradskog muzeja Sombor, krajem leta. Program bi obuhvatao izložbe koje daju pravi osvrt na sveprisutnu fascinaciju Egiptom i njegovom drevnom kulturom (nakit, kaligrafija i arhitektura).

Predavanje o civilizaciji u dolini Nila te tajnama koje krije egipatska zbirka Gradskog muzeja Sombor održaće istoričar Nenad Marković, jedan od autora izložbe „Pod lupom — staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji”. Veče bi bilo obogaćeno filmovima iz egipatske kinematografije i gastronomskim specijalitetima.

Amr Alguvejl i Peter Mraković
Prvi korak uspešne saradnje je privremeno ustupanje slike autorke Nagwa Ghorab pod nazivom „Egyptian Arabian horse” iz privatne kolekcije Njegove ekselencije Amr Alguvejlija, koju će uskoro biti prikazana posetiocima Gradskog muzeja Sombor.

Kutak za roditelje

Šta ćete danas kuvati?

Saveti šefova kuhinje

Neodoljivi deserti