utorak, 07 maj 2024 16:59

Damir Marković: Somborski polumaraton, opet dižemo lestvicu gore (INTERVJU)

Somborski polumaraton se održava 19. maja, po 44. put. To ga čini najstarijom uličnom polumaratonskom trkom u Srbiji, a zbog čega nosi nadimak Balkanski Boston i zbog čega se trkači uvek vraćaju ovoj trci, pitali smo Damira Markovića

Sombroski polumaraton je najstariji polumaraton u Srbiji, šta je glavni razlog njegovog dugog trajanja. Zašto se trkači uvek vraćaju u Sombor?
Pre svega velika je odgovornost raditi na trci koja je ‘’duboko’’ u svojoj petoj deceniji. Ekipa koja organizuje Somborski polumaraton poslednjih petnaestak godina unela je svežinu i novu energiju. To je svakako bio dobar impuls događaju koji toliko dugo traje i koji bi mogao upasti u ‘’problem’’ da nije dovoljno atraktivan među svim novim događajima koji se pojavljuju svake godine. Potpuno razumemo i trkače da žele i da vide nešto novo. Jedan od najvažnijih faktora jeste i što su 99% tima Somborskog polumaratona tkz. ‘’Kobra tim’’ najuži deo tima – trkači. Trkači koji razumeju trkače. I to aktivni trkači koji i dalje idu na trke i dobra iskustva ako je moguće primenjujemo i kod nas.

Šta nas sve očekuje na 44. Somborskom polumaratonu?

Ono što mi radimo jeste, kada se završi jedno izdanje trke i sledi drugo jeste da kažemo ‘’hajde sad opet dižemo lestvicu gore’’. Tako da smo je za ovu godinu ponovo podigli. Činimi mi se onako dobrano. No mi volimo izazove. Svakako nas čeka pun trkački događaj. Sjajna i prelepa staza jednog od najopevanijih gradova koji želimo da predstavimo u njegovom najlepšem izdanju – potpunom zelenilu. Proširili smo ‘’fan zonu’’, ulepšavamo starno ciljnu zonu, još više nagrada za trkače u kategorijama – čak 150 trkača će izaći na pobedničko postolje. Sve četiri trke su ravnopravne i po startnom paketu, medalji, kategorijama. Ne pravimo razlike – želimo da svako po svojim mogućnostima izabere distancu i uživa.

Dan pre ponovo organiujemo besplatne obilaske, vožnje fijakerima, lađicom…i još dosta toga.

Nova trka je na 14km. Odakle ideja da ubacite novi format?

Kako sam spomenuo i to je došlo sa nekog od naših učešća na trkama na koje idemo. Samo distanca jeste prilagođena našem krugu od 7 kilometara i predstvlja dva kruga Somborice. Ali to je trećina maratona i za svakog ko se sprema za maraton može biti dobra priprema, a to je i dve trećine polumaratona za sve koji još uvek misle da nisu spremni za 21km. Očejemkujemo da trkači zavole ovu distancu. Očekujemo puno ličnih rekorda na 14 km u Somboru ????

Koliko učesnika je prijavljeno i koliko ih očekujete na 44. Sombroskom polumaratonu

Somborski polumaraton trenutno obara sve svoje rekorde u svojoj dugoj tradiciji. To je dobro ne samo zbog nas već možemo sa sigrunošću da kažemo lepe vesti – trkačka zajednica se oporavila od pandemijskog šoka. Bio bih slobodan da kažem da se beleže i bolji trendovi i od rekordne 2019. godine. Iskreno pošto lično pratim sve oko trčanje i sa jedne šire strane, drago mi je i srećan sam zbog svih trka i trkača što ulazimo u jedan bolji period. Koji naravno neće biti bez svojih izazova.

Do kad trkači mogu da se prijave

Prijave su otvorene do 10. maja, ali kao što sam spomenuo, može se očekivati da će biti ranije zatvorene. Prosto smo kao organizatori imamo za cilj kvalitet po svaku cenu za trkače koji se prijave za Somboricu.Te je za očekivati da će se u jednom momentu ograničiti broj učesnika kako bi imali jedan sjajan događaj. Prijave su bile otvorene od 19. januara te bilo je dosta vremena za odluku da li trčati u Somboru. Ne samo u Somobru ima baš dosta lepih i kvaltitetnih trka kod nas, tako da verujem da neće biti greške.

Koje su još aktivnosti Somaratona planirane za ovu godinu?

Na jesen organzujemo našu žensku trku Dame trče, pregovaramo sa partnerima iz Republike Mađarske da ponovo obnovimo ultramaraton Sombor – Baja. Tu je svake subote Trkačka liga Somaraton koja okuplja po tridesetak trkača vikendom. Putovanja na trke, državna takmičenje i puno osmeha i druženja jer to je naša misija.

Kako vidite svet trčanja u Srbiji za 5 godina?

Vidim dalji razvoj svakako. Prihvatnje novih trendova i globalnih ciklusa. Naravno ne po svaku cenu. Mislim da bi im mogli neke stvari da nametnemo kao trend. Pre svega više poštovanja, uvažvanja i saradnje. Da ne zaboravimo ono zbog čeka se okupljamo – trčanja. Znate priču svi kad smo kretali sa trčanjem – treba vam majica, šorts i patike…To ne trebamo zaboraviti.

Kako vidite Somborski polumaraton za 5 godina.

Somborski polumaraton posebna trka. Srpski Boston. Svakako to neće biti velika odnosno najveća trka, ali da biće aposolutno najkvalitetnija trka kod nas. Da trkač dobije ono što je najbitnije – urednu, preciznu trasu za trčanje i da svi imaju jednak tretman. Prosto to je naš cilj.

Izvor: trcanje.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Koliko hrana utiče na naš svakodnevni život nije nikakva tajna. Daje nam energiju, neophodne vitamine i minerale, ali po...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.