utorak, 02 april 2024 06:16

Upriličena revija narodne nošnje „Iz dalmatinskog kašuna“ u Stanišiću

Tokom svog petnaestogodišnjeg rada i delovanja, Srpsko kulturno – umetničko društvo „Izvor“ iz Stanišića je, uz pomoć Grada Sombora, aktivno radilo na prikupljanju, očuvanju, revitalizaciji i promociji srpske narodne nošnje sa prostora Severne Dalmacije. Zajedničkim radom, upotpunjena je slika o narodnom materijalnom stvaralaštvu Srba sa ovih prostora i tim povodom, održana je revija narodnih nošnji „Iz dalmatinskog kašuna“ kako bi se prikazalo bogato srpsko kulturno nasleđe.
Na samom početku večeri, prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, zahvalivši se organizatorima revije na trudu i istrajnosti, dodajući da će Grad Sombor uvek podržavati aktivnosti koje za cilj imaju očuvanje kulture i tradicije.

„Hvala vam što ste upriličili večerašnji program – reviju narodnih nošnji „Iz dalmatinskog kašuna“, koju ste organizovali kako biste nam pokazali bogatstvo srpskog etnosa, kulture i tradicije, i podsetili nas na svoje i naše pretke koji su kroz spoj praktičnog, ali i umetničkog i zanatskog umeća utkanog u izradu svakog elementa koji čini narodnu nošnju, očuvali sećanje na svoje poreklo i identitet srpskog naroda koji se pod bremenom zbegova, pogroma i progona pronosio od kamenitih predela Severne Dalmacije do pitomine blagorodne vojvođanske ravnice u kojoj su ih srpski sunarodnici dočekali raširenim rukama dobrodošlice. Iako je Sombor multietnička sredina u kojoj se neguje duh zajedništva, tolerancije i razumevanja kroz neupitnu podršku koju Grad pruža putem konkursa koje redovno raspisujemo i u budžetu našeg grada odvajamo čak oko 8% za kulturu, mi ne smemo da zanemarimo i zaboravimo svoje korene, jer ta kultura sećanja će nam obezbediti opstanak u budućnosti. Zaista sam zahvalan našim domaćinima večeras na angažovanju i naporu koji punih petnaest godina ulažu upravo u otvaranje, otkrivanje i prikazivanje prebogate, gotovo neiscrpne riznice srpskog narodnog blaga i poručujem da će Grad Sombor uvek biti pouzdan partner i podrška u realizaciji aktivnosti i programa koje ovako kvalitetno realizujete“, istakao je gradonačelnik Ratković.

Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra Sanja Lakić koja je istakla da su vrata Ministarstva uvek otvorena za saradnju u očuvanju srpske kulture i tradicije.

„Drage kolege, dragi sugrađani, pre svega mili moj srpski rode, dragi moji zemljaci Srbi iz Dalmacije, radujem se što sam danas ovde kod vas u Stanišiću. Poznata mi je istorija srpskog roda ovde i zaista se radujem što se okupljate oko jedne ovakve organizacije i ovakvog kulturno – umetničkog društva, i sigurna sam da bi svi oni naši preci koji su dolazili vozom bez voznog reda tih četrdesetih godina, pa i svi oni koji su dolazili na traktorima bežeći od najvećeg progona srpskog stanovništva nakon Drugog svetskog rata, bili ponosni na sve vas zato što negujući i čuvajući naš vez iz Severne Dalmacije, otkrivajući vašim meštanima šta se to krije u dalmatinskom kašunu, čuvate sve ono što leži u vašem srcu i vašoj duši. Budući da u mom Ministarstvu vodim sektor koji se ne bavi samo borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca, već i negovanjem tradicije, sigurna sam da ćete imati saborca, prijatelja i kolegu, u nastavku negovanja tradicije. Pozivam vas da sarađujemo i da zaista budemo saborci i prijatelji u očuvanju srpske kulture i tradicije iz Severne Dalmacije“, rekla je Sanja Lakić.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Grada Subotice Stevan Bakić, nakon čega je prikazana kratka video prezentacija o radu i delovanju SKUD „Izvor“ u prethodnom periodu.

Narodna nošnja Srba sa prostora Severne Dalmacije pripadala je dinarskom tipu nošnje, prilagođenom stočarskom načinu života, a prisutni sugrađani i gosti, mogli su da pogledaju kako su te nošnje i izgledale. Nošnja je posedovala funkciju označavanja svake društvene grupe zavisno o polu, životnom dobu i bračnom statusu. Na reviji su prikazane nošnje neudatih i udatih devojaka, mlade i mladoženje, te starijih ljudi i dece u različitom vremenskom dobu.

Reviji narodne nošnje prisustvovali su i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušanka Golubović, članovi Gradskog veća grada Sombora Anita Stojakov, Jovana Miljević i Srđan Savić, kao i predstavnici MZ „Stanišić“, brojnih kulturno – umetničkih društava, kulturnih centara, javnih preduzeća i građana.

Događaj je organizovao SKUD „Izvor“ iz Stanišića.

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.