subota, 09 mart 2024 06:39

Dronom protiv nezakonitog ribolova tokom zabrane lova na smuđa

U cilju sprovođenja Naredbe o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda i početka lovostaja na autohtonu riblju vrstu, smuđa, Ribočuvarska služba JVP „Vode Vojvodine“ započela je intenzivne i neprekidne kontrole rekreativnih ribolovaca na teritoriji ribarskih područja pod svojom ingerencijom. Akcenat je na kontroli ulova ribolovaca i poštovanju pravila rekreativnog ribolova, a sve u cilju zaštite i unapređenja postojećeg ribljeg fonda.

Primenom savremenih sredstava osmatranja, poput drona, kao i nadzora ribolovnih voda preko Monitoring centra, ribočuvari JVP „Vode Vojvodine“ uspevaju efikasno i blagovremeno da osujete svaki vid nezakonitog ribolova. Ovakvim kontrolama, u saradnji sa svim istinskim rekreativnim i sportskim ribolovcima, nastojimo u što većoj meri da utičemo na svest svih ribolovaca o značaju zaštite ribljih vrsta koje se mreste u periodu lovostaja.

Tokom prethodna dva meseca, ribočuvari JVP „Vode Vojvodine“ su prilikom redovnih i vanrednih kontrola delova ribarskih područja Srem, Banat i Bačka, koji su pod ingerencijom JVP“ Vode Vojvodine“ pronašli i zaplenili više od 15.000 metara mreža korišćenih u nezakonitom ribolovu, desetak samolovnih alata i 6 gumenih čamaca. Podneto je 10 prekršajnih prijava protiv lica zetečenih u nelegalnom ribolovu, dok je protiv dva lica, koja su prilikom ribokrađe koristila elektroaparat, podneta krivična prijava od strane MUP-a.

Prijave su podnete i protiv lica koja su u jednoj od skorašnjih akcija Ribočuvarske službe, na Kikindskom kanalu između Kikinde i Novog Miloševa, bežeći sa lica mesta za sobom ostavili kompletan ribolovni alat i automobil prepun ukradene ribe. Efikasnom akcijom pripadnika Policijske uprave Zrenjanin, stanice Novi Bečej, a na osnovu dostavljenih podataka od strane ribočuvara, počinioci su pronađeni i privedeni nadležnim organima. Protiv istih će biti podneta krivična prijava za nezakonit ribolov, kao i prijava za falsifikovanje isprava pred nadležnim tužilaštvom. JVP „Vode Vojvodine“ pridružuju se podnesenoj krivičnoj prijavi, a biće podnet i odštetni zahtev za naknadu štete nanetu ribljem fondu.

Izvor: Radio Dunav

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.