petak, 08 mart 2024 10:40

Život na salašu nije lak, ali za one koji žive na njemu nezamenljiv

Život na salašu nije lak, ali je za one koji žive na njemu nezamenljiv... Jedan od zaljubljenika u salašarski način života jeste i Jovan Ćurić iz okoline Sombora, koji je veliki ljubitelj životinja, a koje neretko spasava kada budu povređene u divljini.

Od desetak vrsta ptica i živine, zečeva i ovaca koje uzgaja na salašu, za Jovana Ćurića iz Bilića paunovi su najveća ljubav. Raskošne rajske ptice jarkih boja krase njegovo imanje, mada, kako on kaže, repove još ne šire u lepezu, jer nije sezona parenja. Jovan je poznat po tome što neretko spasava divlje povređene životinje i ptice, a jedan od njih bio je i golub Radoje.

"Radoje je ispao iz gnezda, kada sam ga našao, odmah sam ga zbrinuo da ga ne bi pojeo šakal, lisica ili neka vrana. Othranio sam ga i negovao, ali sada kada je porastao, malo mi pravi probleme po komšiluku, ulazi u sobe... Nemiran je, hoće da nađe ženku, dovodio je čak neku na čardak, ali ona je pobegla, ostavila ga i otišla. Više puta sam spasavao i lanad, koja budu povređena ili zgažena. Pokušavam da ih povratim i spasem, nekad uspem, a nekad uginu. Lane se najčešće krije u detelini, pa kosilicom bude povređeno... ili zaluta. Trudim se da ih sve zbrinem, nekad mi i komšije dojave da su naišle na povređene životinje", rekao je Jovan Ćurić Paun.

Jovan je lovac i strastveni strelac. Takmiči se u gađanju glinenih golubova. Izlaže svoje paunova na sajmovima peradarstva. Rano ustaje i sve stiže. Voli oranje u polju i hranjenje životinja. Mir i slobodu svog salaša ne bi zamenio ni za šta drugo!

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.