četvrtak, 15 februar 2024 05:16

U Čonoplji kod Sombora nalazi se centar za sviranje kordunaške samice

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisana je izvođačka praksa sviranja na tamburicama samicama, četvorožičnim dvoglasno štimovanim tamburama, koje predstavljaju deo kulture srpskog dinarskog stanovništva doseljenog na prostor Srbije.

U Čonoplji kod Sombora nalazi se centar za sviranje kordunaške samice, tradicionalnog instrumenta koji je upisan na listu.

Devojčice, poput sestara Sekulić, vole da sviraju samicu zajedno sa svojim vršnjacima. U Čonoplji se organizuju kampovi, gde se mladi uče svirati instrument, koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. U KUD-u "Vuk Karadžić kažu da su petnaest godina čekali ovu odluku.

Maša Sekulić, KUD Vuk Karadžić, Čonoplja: “Tamburu sviram tri godine i svaki prag ima poseban ton i tako se usklađuju pesme i po običaju svira”.

Mila Sekulić, KUD Vuk Karadžić, Čonoplja: “Volim da sviram samicu, volim d aje sviram jer je osećaj lep i ljudima se sviđa uvek ono što odsviram”.

Milka Bosnić, predsednik KUD “Vuk Karadžić” iz Čonoplje: “ Negujemo našu tradiciju, ne treba nikad da se zaboravi ko smo i dakle su nam preci”.

Deca poštuju nasleđe i kroz folklor neguju melos predaka. Na samicama ovi mladi ljudi redovno sviraju repertoar koji prati običaje od najranijih vremena i tako čuvaju identitet svojih predaka, Srba sa Korduna, koji su posle Drugog svetskog rata naselili mesto Čonoplja.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.