petak, 08 decembar 2023 06:10

Održana svečana akademija povodom završne faze radova na rekonstrukciji Srpske čitaonice „Laza Kostić“ u Somboru

Rekonstrukcija jedne od najstarijih institucija kulture sa izuzetnim kulturno – istorijskim značajem za Grad Sombor i srpski narod u celini privodi se kraju, a tim povodom, danas je održana svečana akademija. Ispred Grada Sombora, svečanosti je prisustvovao gradonačelnik Antonio Ratković sa saradnicima, a pored predstavnika lokalne samouprave, događaju su prisustvovali i pomoćnik pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Miroslav Ilić, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Saša Martinović, pomoćnica direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Jelena Filipović, načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković, predstavnici verskih zajednica, vojske Republike Srbije, članovi čitaonice i drugi.

Pre otvaranja same svečanosti, prisutni gosti su mogli da pogledaju izložbu slika u organizaciji likovne grupe 76, autora Zdravka Borojevića, a potom je goste pozdravio predsednik Upravnog odbora Srpske čitaonice Borislav Avramović, koji se zahvalio Pokrajinskoj vladi i lokalnoj samoupravi na podršci i izdvojenim finansijskim sredstvima za rekonstrukciju kulturnog zdanja koje je podignuto 1882. godine.

Prisutne goste je pozdravio i gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, koji je izjavio kako je bitno razvijati grad prema potrebama građana, ali istovremeno sačuvati njegov identitet.

„Čast mi je što vas danas pozdravlјam u kolevci somborske srpske kulture – Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“, povodom završne faze radova na sveobuhvatnoj obnovi čitaoničkog zdanja, najvećoj obnovi od njene izgradnje pre 141 godine. Odavno je naš grad nadaleko i naširoko prepoznat po svom arhitektonskom skladu, očuvanom gradskom jezgru, bogatom zelenilu i jedinstvenom prirodnom okruženju. Jasno je da svaki grad mora da se menja, ali smatramo da to treba da se čini na način koji ne narušava njegove komparativne prednosti u poređenju sa drugim gradovima. Zahvalјujem se Pokrajinskoj vladi, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, što su nas podržali u ovom projektu. Kada se spuste zastori sa fasade ovog velelepnog zdanja, verujem da će svetionik srpske kulture i duhovnosti našeg grada, zasijati punim sjajem na zadovolјstvo svih naših sugrađana“, izjavio je gradonačelnik Ratković.

U znak zahvalnosti za podršku u radu i doprinosu u rekonstrukciji Srpske čitaonice, predsednik Upravnog odbora Borislav Avramović je dodelio četiri povelјe za značajan doprinos u obnovi Čitaoničkog doma: Vladi AP Vojvodine, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Gradu Somboru. Takođe, za lično angažovanje na obnovi Čitaoničkog doma, zahvalnice su dobili predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, direktor Pokrajinskog zavoda za zašptitu spomenika kulture Saša Martinović, pomoćnica direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Jelena Filipović i gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković.

Radovi na Srpskoj čitaonici su podrazumevali sanaciju i adaptaciju spolјašnje fasade zgrade, te zamenu stolarije, oluka i postavlјanje dekorativne rasvete, kao i restauraciju podrumskih otvora.

U muzičkom delu programa nastupili su dečiji hor „Teslini Slavuji“ OŠ „Nikola Tesla“ Klјajićevo, učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ Sombor i tamburaški sastav „Noć bez sna“ iz Sombora.

Slobodno vreme

Lifestyle

Još od drevnih civilizacija poput Egipta, Kine, Indije i Japana, brojevi su bili povezani s magičnim moćima i smatralo s...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.