ponedeljak, 27 novembar 2023 08:22

Slobodan Milovanović iz Sombora vraća u život davno zaboravljene petrolejske lampe

Petrolejske lampe danas se koriste uglavnom u dekorativne svrhe, kao sećanje na dane kada je taj jednostavan i ekonomičan izvor svetlosti zamenio sveće. Slobodan Milovanović iz Sombora, nastavnik fizike i tehničkog obrazovanja, penzionerske dane provodi praveći unikatne lampe.

Nakon odlaska u penziju, Slobodan Milovanović je imao više slobodnog vremena, koje je iskoristio kreativno. Reparira stare petrolejske lampe i ovom hobiju posveti dnevno dva do tri sata, što mu je dovoljno da uživa.

„Na početku male lampice, skupljanje, reparacija i sve kasnije je došlo do pravljenja vlastitih lampi odnosno kreacije koje su diktirali materijali koje nabaljam obično na buvljaku tu u Somboru. Za neku lampu je potrebno jedan, dva dana a nekada bude i po nedelju dana da radim na jednoj lampi. Evo ovde iza mene je baš jedna lampa koju sam radio dva dana. I to je dobro angažovanje mog slobodnog vremena, a opet ispunjen sam radosti da nešto proizvedem, odnosno da napravim a da me fizički to ne optereti“, objašnjava Slobodan.

Svaka petrolejska lampa sastoji se od nekoliko naizgled jednostavnih delova.

„Dimnjača ili cilindar stakleni. Ovo je brener ili gorionik, ovo su okrugli breneri što vole reći rund breneri. Ovaj deo je spremnik za gorivo ili za ulje petrolejke, to je bazen za petrolejku. I ovo je normalno, od mesinga tri noge. Lampa je najstabiilnija kad ima tri noge. Prati neravnine podloge, tako da je ona stabilna. Kada lampa dimi, znači da je fitilj previše izvučen. Kad fitilj sagoreva onda dimi. Fitilj mora biti urađen od sto posto pamuka.“

Svakog petka i nedelje Slobodan odlazi na somborski buvljak u potrazi za materijalom.

„Uvek ja nađem nekog materijala i uglavnom to i koristim za izradu tih mojih unikatnih lampi. I one svu sve funkcionalne i za mene vrlo lepe, jer to je moj rad. Kada naiđe inspiracija onda je odmah realizujem da ne zaboravim“, kaže Slobodan.

Zahvaljujući upornosti i svakodnevnom radu, radionica Slobodana Milovanovića je i svojevrsna galerija petrolejskih lampi, a novi projekat na kome radi je lampa u kombinaciji mesinga i stakla.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Svaka žena je lepa, bez obzira na to koliko ima kilograma i koju veličinu odeće nosi, ali nijedna ne želi da izgleda pun...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.