nedelja, 22 oktobar 2023 07:32

Davidu Kecmanu uručena Oktobarska nagrada

 

U prisustvu prepune sale Skupštine grada Sombora, najviše gradsko priznanje, Oktobarska nagrada za 2023. godinu, uručena je novinaru, pesniku, književniku, književnom, pozorišnom i likovnom kritičaru, Davidu Daku Kecmanu, kao posebno priznanje za izuzetne rezultate u višegodišnjem radu, odnosno kao nagradu za trajno životno delo.

David Dako Kecman je rođen 28. septembra 1947. godine u Rajnovcima, kod Bihaća. Osnovnu školu je završio u Vajskoj, srednju u Vrbasu, a po završetku studija savremenog srpskog jezika i jugoslovenske književnosti, u periodu od 1971-1974. radi kao nastavnik u OŠ „Petar Kočić“ u Riđici. Od 1974-2011. radi kao profesionalni novinar – urednik u glasilima Informativnog centra Sombor.

Decenijama je bio veoma aktivan kao povremeni ili stalni saradnik mnogih jugoslovenskih dnevnih i nedelјnih listova kao što su: „Politika“, „Borba“, „Dnevnik“, „Jedinstvo“, „Prosvetni pregled“, „Oslobođenje“ i dr. kao i saradnik u emisijama Radio Novog Sada, RTV Novi Sad, Radio Sarajevo i RTV Beograd. U svetu književnosti David Dako Kecman je autor 28 knjiga poezije, proze, eseja i književnih kritika.

Dobitnik je brojnih književnih i novinskih nagrada, kao i javnih društvenih priznanja. Najznačajnije su: Povelјa Zadužbine Jakov Ignjatović, Velika plaketa Srpskog kulturnog kluba u Budimpešti, „Pesničke hrivosulјe“ Srpske duhovne akademije u Paraćinu, Internacionalna nagrada Akademije „Ivo Andrić“ u Beogradu i mnoge druge.

Osim navedenog, ističe se i njegov višedecenijski angažman na afirmaciji srpske književne reči u dijaspori, sve u saradnji sa našim piscima koji žive i stvaraju u Mađarskoj, Rumuniji, Kanadi, Republici Srpskoj i drugima.
Svojim radom i delovanjem, David Dako Kecman je dao nemerlјiv doprinos razvoju i unapređenju kulture Grada Sombora, ali i promociji u afirmaciji Sombora u Srbiji i inostranstvu, a dodela Oktobarske nagrade, jedan je od načina da mu se Sombor oduži.

Na svečanoj akademiji, dodelјene su i zahvalnice za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora 21. oktobra 1944. godine. Zahvalnice su dobili član Mesnog odbora SUBNOR-a „Klјajićevo“, Ivan Marčić, član Mesnog odbora SUBNOR-a „Gornja varoš“ Ljuba Zelenčić i član Mesnog odbora SUBNOR-a „Rastina“ Bogdan Vlatković.

Tokom svečane akademije, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Srbiji su gradonačelniku Ratkoviću dodelili plaketu i medalјu u znak zahvalnosti za lični doprinos očuvanju i podršci Udruženjima veterana i narodima Rusije i Srbije.
Svečanost Dana oslobođenja Sombora ulepšao je nastup učenika Muzičke škole „Petar Konjović“ Sombor.

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.