DVA VEKA GLASOVITE SOMBORSKE PIJACE U LANCIMA Pazariti se mora, posebno petkom Foto: Dnevnik.rs
subota, 07 oktobar 2023 07:09

DVA VEKA GLASOVITE SOMBORSKE PIJACE U LANCIMA Pazariti se mora, posebno petkom

Mada centralna gradska Pijaca u lancima postoji više od dva veka, široj javnosti je poznata po, tek nešto „mlađem“, sunčanom satu i neobičnom muralu na pročelјu Plebanije, odnosno ureda Rimokatoličke župe somborske, koji prodavce i kupce, najmnogobrojnije petkom, opominje „Jedan od ovih ti je poslednji“, aludirajući na neizesnost živlјenja što ne utiče na sklonost Somboraca da masovno posećuju svoju najomilјeniju pijacu.

Pijaca u lancima, jer samo nju Somborci za pravu pijacu i priznaju, nastala je još daleke 1820. godine kad je Ištvan Estergomi, tadašnji senator Grada i predsednik Katoličke crkvene opštine, predložio i ishodovao u Varmeđi da se male pijace do Župnog dvora i na ovoj strani od Gradske kuće, zaokruže i lancima ograde. U tu svrhu Katolička crkvena opština doznačila je 292 forinte, a i sam Estergomi je snosio deo troškova. Tako su nastale Pijace u lancima (tek posle u imenicu jednine se premetnuše), pošto su između 25 crvenkastih mramornih i onižih stubova, od kojih najveći broj njih nedostaje, razapeti lanci, kao za odbranu konstantinopolјskog Zlatnog roga, debeli.

Zbog ove investicije dugo vremena je ubirana pijačarina pripadala Plebaniji, posle ga jednopartijska soc-država uzela pod svoje i tako dan-danji pijačari od inkasanata JKP-a „Poslovni prostor“ svaki dan strepe. Ni vezu zeleniša ne prodaju, a evo ih sa sve blokčićima u rukama. Al’ takav je život pijačarski, odvajkada bez poštovanja spram paorske i salašarske muke i znoja.

Pamte i bolјe dane stari somborski pijačari- proizvođači, jer još su i njihove babe i dede štajervagenom povrće iz glasovitih bašta kupusinskih i salašarskih na „Pijacu u lancima“ dovozili, a deca u slami do prvog svanuća i ulaska u varoš truckanjem uspavlјivana. Sada se na ovoj pijaci nalaze i unučad paorska koja, pored prodaje pomaže i oko gazdašaga, mada ih često stare mušterije u širokom luku obilaze, nepoverlјive prema pirsinzima i prstenovima ukrašenim palčevima unučadi oba pola, al’ takva je danas mladež, sve i ako je sa sela il’ salaša.

Na jednoj od tezgi druga muka muči Ružu, kojoj se stare mušterije obraćaju sa „strina“, jer je takav običaj u njenom starom kraju, Ravnim kotarima, iz kojih je tuđom volјom, paležom i oružjem overenom, u drugu ravnicu došla. Doduše kod nje se paradajz pomidorom zove, a crnom luku je špicnamen kapula, pa kako se ko snađe. Sva sreća pa je onkraj varoši kućicu sa ogromnom baštom uspela sebi da kupi, pa se sad istim poslom, povrtarskim, bavi. Samo da ih ne uguše ovi nakupci i prekupci što kinesku kapulu i makedonski pomidor na šlepere dovoze. Ne naravno zbog nje, ma nije ni ona ni komšinica po tezgi Mirjana, salašarka iz Nenadića ili Janja, agronom po obrazovanju koja prodaje samo organski, u obližnjem Svetozar Miletiću uzgojeno povrće, jer nisu one pored svojih bašta i polјa na nakupce spale. Ne prodaje ništa sem domaćeg ni Vlada što je još kao dete u branje kukuruza iz Bosne došao, a da se radi o isklјučivo ovdašnjoj domaćoj povrtarskoj proizvodnji u oči se kune i tamnoputi Omer, došao iz „Leskovac pre ćetres godine“, kuću sazidao, decu ovde izrodio...

Mada, ako poranite i sa prvim svanućem kraj pijace prošetate, najveći broj prodavaca tiska se ispred kamiona sa BG, LE i VR registarskim tablicama, da li teraju nakupce ili pazare, na vama je da zaklјučite... Za sada su, od ovakve konkurencije sigurne samo snaše u zgradi namenjenoj prodaji svežeg pilećeg mesa, mleka i sireva. Dok to dođe iz puste Turske ili Maćedonije, uskvasi se, pa si džabe i petlјao. A mušterije Pijace u lancima kao da se u ova dva veka nisu promenile. I dalјe na svaku cenu primedbu imaju, a ni neprestano opipavanje robe nije im strano. I tako skoro svakog dana ova dva poslednja veka, jer možda ti je jedan od ovih poslednji, ali pazariti se mora.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.