petak, 29 septembar 2023 07:25

Predlog za osnivanje Medijsko-pravosudnog saveta na savetovanju sudija, tužioca i advokata u Somboru

Forum sudija Srbije uputiće Visokom savetu sudstva i udruženjima novinara predlog za osnivanje Medijsko-pravosudnog saveta, tela koje bi na najbolјi način koordiniralo saradnju sudova i novinara, rečeno je juče u Somboru, na savetovanju kome prisustvuju sudije, tužioci i advokati iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

- Presude se donose u medijima umesto u sudnici, a to ne bi trebalo da bude tako - rekao je sudija Nebojša Đuričić iz Višeg suda u Beogradu, predsednik Upravnog odbora Foruma sudija Srbije.

Na panelu o slobodi govora, Đuričić je istakao da sudija treba da ima pravo na slobodu izražavanja kao i svaki drugi građanin. Sudija Vrhovnog suda Hrvatske Đuro Sesa, ekspert Saveta Evrope, rekao je da sudija u svojim izjavama nikada ne treba da dovodi u pitanje pretpostavku nevinosti okrivlјenog, a da u odnosu sa predstavnicima medija mora biti veoma oprezan. Georgi Andonov, sudija osnovnog suda u Štipu (Makedonija) istakao je da je poverenje javnosti u sudstvo veoma nisko i da mali broj kompromitovanih sudija može da pokvari sliku o celom sudstvu.

Na panelu o krivičnoj odgovornosti maloletnika, stručnjaci su, povodom tragičnog zločina 3.maja u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, ocenili da ne treba snižavati starosnu granicu za krivičnu odgovornost dece. To neće značiti ništa ukoliko se ne preduzmu i druge mere, pre svega na polјu prevencije, rekla je dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.

Učesnike savetovanja je pismom podrške pozdravila predsednica Visokog saveta sudstva Zorana Delibašić. U velikoj sali Gradske kuće (Županije) u Somboru, sudijama i gostima su se obratile predsednica Osnovnog suda u Somboru Aleksandra Medurić Kalčan, zamenica gradonačelnika Sombora Ljilјana Tica i predstavnica projekta EU "Podrška reformi pravosuđa u Srbiji" Darja Koturović.

Izvor: politika.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.