sreda, 27 septembar 2023 07:58

Prigradsko naselje Čičovi dobilo igralište zanimacija i za najmlađe salašare

U pokušaju borbe protiv „bele kuge“, koja je u poslednje dve decenije uzela veliki danak pre svega u ruralnim naselјima njegovog atara, Sombor sve više pažnje posvećuje uslovima života na selima i salašima koji okružuju grad.

Gradonačelnik Antonio Ratković i gradski većnik za oblast komunalne delatnosti i investicija Đorđe Zorić, obišli su radove na postavlјanju dečijeg igrališta u salaškom naselјu Čičovi.

Pre ovog, salašarskog igrališta, novi prostor za igru i razonodu u susret letu dobili su i mališani u varoškoj Mesnoj zajednici Crvenka, a kako je somborski gradonačelnik najavio, pored Čičova, biće postavlјene dodatne sprave i na postojećem igralištu na Čonoplјanskom putu u samom gradu, a novom igralištu mogu se nadati i mališani u Klјajićevu, najmnogolјudnijem selu somborskog atara.

U sklopu dečjeg igrališta u Čičovima, koje je izgradilo i opremilo ovdašnje Javno komunalno preduzeće „Zelenilo“ postavlјeno je sedam sprava za igranje najmlađih, kao što su lјulјaške, tobogan, klackalica… na kojima će moći da provode svoje slobodno vreme i da se druže sa svojim vršnjacima.

U nedostatku ažurnijih podataka o broju stanovnika u ovom salaškom naselјu,pa samim tim i dece, stariji stanovnici Čičova se sećaju i perioda procvata ovakvog ravničarskog tipa naselјa kada je u takozvanim „bokor“ salašima Čičovi, svega pet-šest kilometara južno od grada, živelo preko 600 stanovnika u dvestotinak domaćinstava, koji su se uglavnom bavili polјoprivredom.

Mada je za svega nekoliko decenija stanovništvo drastično umanjeno, kod mlađih lјudi je primetan trend ostanka ili čak i povratka na ognjišta predaka, u čemu su u okolini Sombora šampioni salaša Gradina, koji su uz pomoć grada obnovili svoje poodavno napuštene prostorije područne škole, ne bi li dobili prostor za okuplјanje i druženje.

Kako i u Čičovima živi i radi nekoliko mlađih porodica sa decom, za nadati se je da će ovakvi i slični potezi lokalne samouprave uticati na povećanje atraktivnosti stanovanja na salaškim naselјima, daleko od gradske vreve, ali i dovolјno blizu urbanih prednosti života.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.