utorak, 26 septembar 2023 05:07

Preminuo Veljko Simin, nekadašnјi predsednik opštine Sombor

Komemoracija dr Velјku Siminu, predsedniku opštine Sombor u periodu od 1968. do 1973. godine, generalnom direktoru nekoliko somborskih preduzeća, ministru polјoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije, održana je juče u Velikoj sali zgrade Županije.

Doktor Velјko Simin je rođen 1940. godine u Somboru, gde je završio osnovnu i srednju školu. Upisao se na Polјoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao sa prosečnom ocenom 9,80, a na istom fakultetu je završio i doktorske studije iz oblasti genetike kukuruza.

Po završetku studija, vraća se u Sombor i zapošlјava u Polјoprivrednoj zadruzi Sombor. U trenutku izbora za predsednika opštine Sombor, Simin je imao samo 28 godina, time postavši najmlađi predsednik opštine Sombor u istoriji. Prema njegovim rečima, dužnost je prihvatio sa cilјem da se privredni razvoj promoviše kao glavni politički interes i da je privredni razvoj uslov svestranog razvoja društvenog standarda i kulture na ovom području.
Tokom njegovog mandata na mestu prvog čoveka grada, realizovani su brojni projekti iz oblasti polјoprivrede, prehrambene industrije, metalne i tekstilne industrije, telekomunikacija, saobraćaja… gde su izgrađeni brojni kilometri puteva, kao i most na Dunavu kod Bezdana.

Ministar u Ministarstvu polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede postaje 1991. godine, zalažući se za razvoj polјoprivrede zasnovan na privatnim imanjima i savremenoj farmerskoj proizvodnji, zbog čega je i inicirao donošenje zakona o povraćaju zemlјe vlasnicima kojima je oduzeto u agrarnoj reformi 1953. godine.
Velјko Simin je umro u 83. godini života i sahranjen je na Velikom pravoslavnom groblјu u Somboru.

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.