ponedeljak, 25 septembar 2023 06:22

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 1991. godine u Somboru, a meštani Karavukova i dan danas pamte ime zločinca koji je na nju osuđen

Johan Drozdek, ime je monstruma koji je ubijen u februaru 1992. godine u poslednjoj ikada izvršenoj smrtnoj kazni u Srbiji, kada je upucan, nakon što je osuđen za silovanje i ubistvo devojčice Ivane Salijević (6) u Karavukovu.

Iako je prošlo 35 godina od ubistva i silovanja devojčice, a 31 od izvršenja smrtne kazne, ovaj slučaj i dan danas mnogi građani pamte i sa jezom se sećaju zločinca koji je detetu oduzeo pravo na odrastanje i život.

Johan je bio poreklom Poljak koji je živeo u malenom mestu na granici sa Hrvatskom, a navodni motiv ubistva deteta bio je to što se posvađao sa devojčicinim ocem. Kako se ispostavilo, do sukoba je došlo oko bicikla koje Ivanin otac nije želeo da pokloni Poljaku.

Drozdek je u tom periodu bio nezaposlen i u selo se doselio u kuću dede devojčice koju je ubio, a razlog je taj što je devojčicina baka prethodno bila udata za Johanovog oca. Džemail Salijević, otac silovane i ubijene devojčice, družio se sa monstrumom i nisu bili u lošim odnosima.

Kobnog dana, Džemail je krenuo na posao i tada je poslednji put video svoju ćerku živu. Kada je stigao kući, već je nije bilo i on je pitao gde mu je dete. Iz razgovora sa meštanima rečeno mu je da su je videli sa Johanom, kako na biciklu odlaze u pravcu groblja seoskog.

Odmah se naslućivalo da se sprema neka tragedija pa je otac devojčice pozvao policiju i krenuo u potragu sa meštanima. Ubrzo su stigli na mesto zločina i tu ih je zatekao jeziv prizor. Šestogodišnja devojčica ležala je krvava, bez znakova života, a bicikl se nalazio nedaleko odatle.

Ubica nije sačekao da bude pronađen, nego je pobegao pešaka, a tokom sledećeg dana došao je do jedne policijske stanice i predao se policiji i rekao da je počinio zločin i da je ubio nekoga. Međutim, otac devojčice pokušao je da ga pronađe i osveti, ali do toga nije došlo.

Kasnijim analizama ispostavilo se da je da je devojčicu dovezao na groblje i da se ona opirala. Kada nije mogao da je smiri udario je ciglom u glavu, ubivši je na mestu, a potom je silovao. Cigla kojom je devojčica ubijena takođe je pronađena nedaleko od mesta gde je telo pronađeno.

Na suđenju se, navodno, pokajao, ali sud nije imao milosti za monstruma. Osuđen je na 10 godina zatvora zbog silovanja i na smrtnu kaznu zbog ubistva koja je izvršena 14. februara 1992. godine. Nalazima veštaka utvrđeno je da je bio uračunljiv u momentu izvršenja krivičnog dela i to je uzeto kao otežavajuća okolnost. Na sudu je takođe priznao zločin i rekao da se naljutio jer Džemail nije hteo da mu da bicikl.

Drozden je streljan u Okružnom zatvoru u Somboru.

Smrtna kazna u Srbiji više ne postoji, a Narodna skupština Srbije je 26. februara 2002. izmenila Krivični zakon i iz njega izbrisala smrtnu kaznu.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.