četvrtak, 31 avgust 2023 07:44

Uslovi koje nezaposlena lica treba da ispune da bi ostvarili pravo na novčanu naknadu

Nezaposlena lica prijavljena na evidinciju Nacionalne službe za zapošljavanje ostvaruju pravo na novčanu naknadu ukoliko su bila obavezno osigurana za slučaj nezaposlenosti najmanje 12 meseci neprekidno, ili sa prekidima poslednjih 18 meseci, pod uslovom da im je radni odnos prestao bez njihove volje i krivice. Novčana naknada pripada nezaposlenom od prvog dana od dana prestanka obaveznog osiguranja, ako se prijavi na evidenciju nezaposlenih i podnese zahtev Nacionalnoj službi u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa ili prestanka osiguranja. Ukoliko se zahtev podnese po isteku roka od 30 dana naknada se utvrđuje za preostali period na koji nezaposleni ima pravo ukoliko period nije istekao.

Trajanje prava na novčanu naknadu zavisi od dužine staža osiguranja i isplaćuje se u periodu od 3 do 12 meseci. Izuzetno, novčana naknada priprada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca ukoliko nezaposlenom nedostaje do dve godine do ostvarivanja prava na penziju.

Za vreme ostvarivanja prava na novčanu naknadu korisnik naknade ima pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.