sreda, 23 avgust 2023 05:12

Predstavljena idejna rešenјa za parterno uređenјe Trga Svetog trojstva u Somboru

U svečanoj sali Skupštine grada Sombora, predstavlјeni su rezultati Konkursa za izradu idejnog rešenja parternog uređenja Trga Svetog Trojstva u Somboru, kao i četiri nagrađena rada po izboru stručne Komisije. Na predstavlјanju i dodeli priznanja, ispred Grada Sombora obratili su se gradonačelnik, Antonio Ratković i pomoćnik gradonačelnika za oblast investicija i međunarodne saradnje, Branislav Svorcan.

Po Konkursu raspisanom krajem aprila, čiji je raspisivač i sprovodilac Grad Sombor, prva nagrada je dodelјena autorskom timu, potpisanim pod šifrom „3archo“, u sastavu: dipl.inž.arh. dr Aleksandra Milinković, dipl.inž.arh. dr Dijana Brklјač, dipl.inž.arh. dr Stefan Škorić, mr.inž.arh Ivana Šanjević, dipl.inž.arh. Mia Stantić, te studenti arhitekture Ognjen Živić, Mila Božić i Nikolina Ždralić. Prva četiri autorska tima su svečano primili nagrade koje je uručio gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, koji se tom prilikom zahvalio svim učesnicima što su uzeli učešće na ovom Konkursu: „Cilј nam je da u narednih nekoliko godina izvedemo parternu rekonstrukciju Trga Svetog Trojstva, kao i naredne projekte koji se tiču samog centra našeg grada koji je i zaštićeno jezgro, a ujedno i najsloženiji i najatraktivniji prostor“.

Grad Sombor je po predmetnom Konkursu obrazovao i stručni Žiri na čijem čelu je predsedavala Elvira Dragić dipl.inž.arh. dok su članove sastava činili Milana Vejin, Dragana Silјanović Kozoderović, Jelena Jokić Radonić i Milovan Topić.
Po konkursnom pozivu obuhvaćen je širi prostor od same lokacije Trga Svetog Trojstva i u sklopu uređenja samog gradskog jezgra ovim projektom će biti povezani i prošireni, do sada uređeni urbani prostori. Tokom 2017. i 2018. godine, uređen je Trg Koste Trifkovića, u okolini Narodnog pozorišta, potom je uređen prostor zelene pijace, popularno nazvana „pijaca u lancima”, a ovim projektom će biti zaokruženo uređenje centra grada.

Trg Svetog Trojstva u centralnom delu grada Sombora, deo je kulturno-istorijske celine „Istorijsko jezgro Sombor – Venac”, koja predstavlјa zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja. Inače, ovaj Trg predstavlјa i jedinstveni manifestacioni prostor u gradu Somboru na kojem se održavaju brojni događaji. Tokom novogodišnjih praznika, Somborci i njihovi gosti uživaju u zimskim čarolijama sa privremenim klizalištem, a tokom leta, lokalna samouprava u saradnji sa partnerima iz civilnog i javnog sektora, organizuje sajmove cveća, te omilјeni gastronomski događaj „Somborski kotlić”.

Idejno rešenje nagrađenog autorskog tima, pored Trga Svetog Trojstva obuhvatiće i gravitirajuće ulice poput Zmaj Jovine ulice, ulice Laze Kostića, Dositejeve i Pariske, ali i Trga cara Lazara. Na potezu predmetnih trgova i ulica nalazi se veliki broj kulturnih dobara, različitog nivoa zaštite, te će se idejnim rešenjem posebno voditi računa o načinu popločavanja, uvođenju zelenila i urbane opreme, poput boja, skulpturalnih elemenata i rasvete.
Uz novoizgrađeni kružni tok u centru grada Sombora, uređenjem Trga Svetog Trojstva i postavkom simbola karakterističnih za naš grad, oplemeniće se gradski prostor kao i vizuelni identitet sredine.

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.