nedelja, 11 jun 2023 07:08

Karavan „Digitalna ekspedicija 2023“ posetio Sombor

Grad Sombor je jedan od domaćina karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti pod nazivom „Digitalna ekspedicija 2023“, koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, sa cilјem da se građani širom Srbije upoznaju sa digitalnim veštinama 21. veka, odnosno, sa osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti.

Tim povodom, obuke karavana su održane na tri lokacije u gradu, na Trgu umetnosti, u Galeriji Gradskog muzeja Sombor, kao i u prostorijama Gradskog udruženja penzionera. Karavan su posetili ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Pajkić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Dejan Parčetić, narodni poslanik, Goran Milić, zamenik direktora Kancelarije za IT i elektronsku upravu, Zoran Mišić, gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković i načelnica Gradske uprave Grada Sombora, Jelena Velebit.
Ovom prilikom, ministar Jovanović istakao je da je poseban fokus stavlјen na najstarije građane, kako bi im se olakšao ulazak u digitalni svet.

„Danas, ovde u Somboru, je bio fantastičan sastanak i susret sa našim najstarijima koji želјno uče i prave prve korake na internetu, postajući e-građani, otvarajući naloge na portalu e-Uprave. Drugi cilј ove „Digitalne ekspedicije“ jeste priča sa najmlađima, oni su uglavnom digitalno pismeni, ali zato sa njima pričamo o tome koliko opasnosti vreba na internetu, te pričamo o digitalnoj bezbednosti“, naveo je ministar Jovanović.
Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Pajkić, napomenuo je da je ovaj projekat rezultat jedne od vizija Vlade Srbije, o Srbiji koja koristi sve kapacitete digitalizacije.
„Bitno je da pokažemo našim građanima kako ovakva inicijativa može da promeni njihov život na bolјe. Bilo nam je izuzetno drago da vidimo danas u Klubu penzionera kako i stari i mladi zajedno učestvuju u tome, i generacije uče jedne od drugih“, istakao je državni sekretar Pajkić.

Gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, izrazio je zadovolјstvo što je Sombor jedan od deset gradova u kojem gostuje „Digitalna ekspedicija“ ove godine, a posebnu zahvalnost je istakao povodom osnivanja Digitalnog kutka za penzionere u prostorijama Gradskog udruženja penzionera Sombor.

„Kako bismo omogućili svim Somborcima da neometano koriste e-usluge, danas smo bili domaćini „Digitalne ekspedicije“, koju sprovodi Ministarstvo informisanja i telekomunikacije. Kroz ovaj program našim dragim penzionerima omogućena je praktična obuka iz oblasti korišćenja digitalnih veština, naučili su kako da na jednostavniji i brži način zakažu lekarske usluge, produže svoja lična dokumenta i obave trgovinu elektronskim putem iz svojih domova, kako bi što manje vremena proveli čekajući u redovima da bi pribavili potrebnu dokumentaciju. Gradsko udruženje penzionera danas je dobilo na poklon i prvi digitalni kutak sa računarima. Pored obuke za starije sugrađana, realizovali smo i obuku za one najmlađe, te ih upoznali o online platformi pod nazivom „Pametno i bezbedno“. Time su deca naučila najvažnija pravila, kako da se zaštite na internetu, kako da prepoznaju potencijalne nasilnike, kao i da uvek mogu da pozovu broj 19833, te besplatno prijave problem ukoliko se osećaju ugroženo ili trpe nasilјe u digitalnom svetu“, istakao je gradonačelnik Ratković.
Karavan „Digitalna ekspedicija” se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom “Propulsion”.

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.