subota, 10 jun 2023 05:12

Rekonstrukcija puta Sombor–Apatin obuhvatila i most preko kanala

Skoro dve godine od pokretanja državnog mehanizma na rekonstrukciji vremešnog mosta preko Velikog bačkog kanala, započetog tadašnjim raspisivanjem javne nabavke, ova kanalska ćuprija je konačno postala predmet rekonstrukcije.

Naime, od početka ove sedmice potpuno je obustavlјen saobraćaj zbog radova na rehabilitaciji državnog puta II A reda broj 107, deonica Sombor–Apatin, a za saobraćaj je zatvoren i most na Velikom bačkom kanalu.
Za one namerne do „cirkulišu“ između Sombora i Apatina alternativni putni pravac je put Sombor – Lugovo – Prigrevica – Apatin. Radovi su obeleženi adekvatnom sabraćajnom signalizacijom i opremom, a kako su saopštili iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, planirani rok završetka radova je 31. decembar ove godine, pa i to ukoliko vremenski uslovi dozvole, kažu srpski putari. Ovako dugačak rok određen je upravo zbog rekonstrukcije mosta na kanalu, koji je godinama, odnosno decenijama u lošem stanju.

Pošto radovi na kanalskoj ćupriji još nisu počeli do sada se „kroz prste“ gledalo stanovnicima prigradskih naselјa Centrala i Bukovac kojima radnici angažovani na obezbeđenju radova dozvolјavaju da dođu do svojih kuća. Kada otpočnu i fizički radovi na samom mostu, žitelјi ova dva somborska polusalaška naselјa će ipak imati rešenje za dolazak do samog grada, tako što će saobraćati atarskim putem preko prevodnice i Staparskog puta, koji je u potpunosti asfaltiran polovinom prve decenije novog milenijuma.

Kada je reč o rekonstrukciji samog mosta preko Velikog Bačkog kanala kod somborske „EPS Elektrodistribucije“, Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je još tokom 2021. godine sprovelo javnu nabavku za njegovu rekonstrukciju da bi nakon okončanja postupka, 27. januara 2022. godine je izabran izvođač radova. Tada je posao je dodelјen grupi izvođača koju čine „Srbijaput“ a.d. Beograd, „Vest gradnja“ d.o.o. Šabac i „Srbijaput logistika i izgradnja“ d.o.o. Beograd, a vrednost radova je procenjena na 109.769.429 dinara ne računajući porez na dodatu vrednost. Tada je ujedno najavlјeno potpisivanje ugovora sa izvođačem do proleća, nakon čega su trebali i da otpočnu radovi na obnovi mosta čiji je rok završetka, prema odredbama sprovedene javne nabavke, bio 120 dana.

Prema projektno-tehničkoj dokumentaciji, planirani su radovi na rehabilitaciji ovog putnog objekta u celoj dužini tako što bi bilo obavlјeno uklapanje puta sa obe strane mosta sa izradom nove asfaltne kolovozne konstrukcije, uz postavlјanje sistema za odvodnjavanje atmosferskih voda i popravku pešačkih staza sa obe strane mosta.

Sagrađen daleke 1964. godine most preko Velikog bačkog kanala kod Sombora je danas u veoma lošem stanju, pešačke staze su oronule, bankine potpuno propale, a kolovoz koji je popločan granitnim kockama je takođe u lošem stanju. Kocke na pojednim delovima mosta skroz su upale, pa su se na tim mestima pojavile izuzetno velike i opasne udarne rupe i kolotrazi, a dodatni problem se javlјa tokom iole obilnijih padavina kada se u podnožju mosta stvaraju velike bare. Daleki prethodnik ove ćuprije je sagrađen još s kraja 18. veka, kada je i prokopan ovaj kanal tada nazivan Francovim. Od tada most je nekoliko puta rušen i menjan novijim rešenjima, da bi svoj današnji oblik dobio tri godine nakon što je 1961.tadašnji metalni most kolabirao pod teretom kamiona.

izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.