petak, 02 jun 2023 15:41

Ministarstvo prosvete: redovna nastava se završava u utorak 6. juna

Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene, obezbedi uslove da tu ocenu popravi od 7. do 20. juna, stoji u dopisu koji su škole danas dobile od prosvetnog vrha
Redovna nastava u drugom polugodištu ove školske godine završava se u utorak 6. juna, i potrebno je da najkasnije do tada budu utvrđeni predlozi zaključnih ocena, a učenici i roditelji o tome budu blagovremeno obavešteni, navodi se u dopisu koji je jutros stigao direktorima škola Ministarstva prosvete, a u koji je „Politika” imala uvid. U tom pismu se rukovodiocima škola objašnjava da je takva odluka doneta polazeći od osnovnih ciljeva obrazovanja i vaspitanja, prvenstveno radi obezbeđivanja dobrobiti i podrške celokupnom razvoju učenika i stvaranja uslova za podsticajno i bezbedno okruženje − nakon velike tragedije koja se desila 3. maja u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” u Beogradu i posledica koje tragedija sa sobom nosi, a na osnovu zaključka vlade.

Prosvetni vrh podseća direktore da kalendari obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole omogućavaju da se od utvrđenog broja nastavnih dana na godišnjem nivou odstupi do pet procenata, i da se u skladu s tim redovna nastava završava pre vremena. Ali sve ostale aktivnosti, kako se navodi, ostvaruju se i dalje.
− Od 7. juna najkasnije do 20. juna u školama se ostvaruju dopunska, dodatna, pripremna i nastava u prirodi, kao i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada u cilju obezbeđivanja boljih postignuća učenika na kraju školske 2022/2023. godine. Od škola se očekuje da svakom učeniku koji nije zadovoljan predlogom zaključne ocene, obezbedi uslove da tu ocenu popravi ukoliko pokaže rezultat koji je osnova za popravljanje ocena − ističu iz Ministarstva prosvete.

Prilikom upoznavanja učenika i roditelja s predlogom zaključne ocene, nastavnik treba da pruži obrazloženje ocene ali i sugestije za učenika o tome na koji način može da popravi ocenu, ukoliko to želi, razjašnjavaju nadležni.

− Posebno je potrebno da se vodi računa, prilikom utvrđivanja predloga zaključnih ocena, o odredbama koje se odnose na mogućnost izvođenja zaključne ocene u slučajevima kada je učenik ocenjen manje puta od propisanog − naglašavaju nadležni.

To u praksi znači da će se prosvetni radnici rukovoditi odredbom iz pravilnika o ocenjivanju koja omogućava da se u izuzetnim situacijama „kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće oceniti učenika potreban broj puta” zaključna ocena može utvrditi i na osnovu manjeg broja ocena upisanih u dnevnik od onog propisan kada su okolnosti redovne i uobičajene, a nastava neometana.

Izvor: politika.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.